IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Гордея се с Меркел

Имаме национални правителства, които не могат да разчитат на помощта на емисионните си банки, а това е ужасно, твърди финансистът

13:49 | 05.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Алексис Ципрас ще се провали и го знае, твърди бившият финансов министър на Гърция в първото правителство на Ципрас Янис Варуфакис в интервю за Deutsche Welle. Поводът на разговора е книгата на Варуфакис, която по думите му би трябвало да бъде разбрана от всяко дете. В нея той описва възгледите си за икономиката на достъпен за всички език. 

„Ципрас ясно заяви, че е бил принуден да приеме програмата, макар че не вярва в нейното осъществяване. В момента сме свидетели на една твърде странна ситуация, при която силните в Европа - в това число МВФ, ЕЦБ, германското и гръцкото правителство - заедно се преструват, че осъществяват една програма, за която обаче всички знаят, че е неосъществима. Аз не искам да имам нищо общо с това. Затова и подадох оставка“, пояснява финансистът.

Според  Варуфакис и трите правителства на страната му за последните пет години са се опитвали да осъществят една програма, която всъщност е неосъществима. „Днес моите бивши колеги и приятели следват неблагоразумната логика от последните пет години. И резултатът ще бъде същият“. 



Въпреки че оставката му е довела до раздялата му с добри приятели и е била трудно решение, той не съжалява за решението си. „Аз не влязох в политиката, за да ставам професионален политик, а за да сторя това, което смятам за правилно. В един момент това стана невъзможно и аз си взех шапката“, казва още гръцкият финансист.
Според Варуфакис Гърция е имала шанс, който не е използвала напълно. Въпреки това той продължава да е на мнение, че Европа трябва да се промени.

„Сегашните институции в Европа и особено в еврозоната са несъстоятелни. Ние имаме валутен съюз без общо правителство. Една централна банка без подкрепата на едно федерално правителство. Имаме национални правителства, които не могат да разчитат на помощта на емисионните си банки. Това е ужасяваща конструкция. Решенията на европейско ниво се вземат само от еврогрупата. А това е една неформална група, която дори не се споменава в европейските договори. Затова е необходима принципна промяна. И ако ние не успеем да я проведем чрез демократичен диалог, тя ще настъпи от самосебе си. Само че тогава промяната ще бъде за лошо. Ние не водим разумен диалог по тези въпроси. Затова имаме и една авторитарна политика, която иска да осъществи правила, които отдавна са престанали да бъдат актуални. Резултатът е една дефлационна Европа като болник в световната икономика. А това е лошо както за Европа, така и за света“.

Варуфакис донякъде изненадващо заявява още, че като европеец се гордее изключително много с канцлера Ангела Меркел, защото тя е демонстрирала силен характер по бежанския въпрос.

„Това показва и колко несправедливи са критиките, според които Германия предизвиквала много проблеми в Европа. На това мнение са не само гърците, но и французите, италианците, а и испанците. Поведението на Меркел е добър сигнал за бъдещето на Европа. Когато на нашата врата чукат гладни хора, такива, които биват обстрелвани и ранявани, сме морално задължени да им отворим вратата и да ги пуснем да влязат. Канцлерът Меркел разбира това и ги приема, независимо от разходите. Само така ние утвърждаваме нашия хуманизъм като европейци“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 36 rate down comment 11
abdul
преди 8 години
"Това, че Меркел не ви остави да фалирате и вместо реформи, чрез които да се спаси поне "Просто нема такъв вариант. "Западния свят" такъв какъвто го познаваме и "фалит" са неща, които вече не могат да съществуват в едно и също място и време. Отдавна вече пътя е само един и той завършва с война. "Фалит" просто вече не спасява положението защото вече не става въпрос за пари нито за "ценности", става въпрос за ресурси, територии и "политическо" влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 11
Jorkata
преди 8 години
Факис е прав - след някоя и друга година на изборите вече ще е пределно ясно, че сегашните силни на деня не само не са помогнали на Гърция, ами са я и загробили още повече. През това време той ще набира популярност - гърците вече знаят, че е бил тотално против програмата на ЕЦБ и МВФ. Тогава наш'то момче ще се кандидатира за премиер начело на новосформирана партия и може и да спечели. Е те тогава вече ще стане много интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 20
Mike Florida
преди 8 години
Ми как да няма да се гордеееш. Нали погреба 200 милиарда на немските пенсионери, в джобовете на вашите пенсионери, масово с пенсии от по 800 -1500 евракис.Аз от давана съм достигнал до извода, че ЕС е вреден за България, само, че България нито има топки, нито е възможно сама да излезе от ЕС! За това, единствения вариант за съхранение на страната и едно по-нормално бъдеще е разпад на ЕС! Това, че Меркел не ви остави да фалирате и вместо реформи, чрез които да се спаси поне част от Еврозоната, "забаталяса" и закопа цялата зона, за близкото бъдеще, и преначерта нейния колапс. Това, че вместо Германия и Европа да загиват бавно, от безразборната имиграция и унищожаване на националното през годините, тя само за една година, успя да създаде съпротивителни сили и да създаде "имунитет" в определени страни, включително и в Германия, в подготовка на разлагането на ЕС.Да ти кажа честно! И аз съм горд от Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още