IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раздържавяването на енергетиката - следващото предизвикателство за Гърция

Правителството успя да опази контрола върху ADMIE, но предстоят мерки за намаляване на дела на PPC в сектора

13:46 | 29.12.15 г.
Раздържавяването на енергетиката - следващото предизвикателство за Гърция

След като договори условията за раздържавяването на ADMIE - държавната компания, управляваща енергийната мрежа в Гърция, сега пред гръцкото правителство стои ново предизвикателство - намаляване на държавния дял в енергетиката.

Според гръцкото издание "Катимерини" кредиторите на Атина притискат за по-изгодни условия при отдаване под наем на някои от енергийните централи, собственост на държавната енергийна компания РРС. Възможността частният сектор да наема електрически централи е едно от задълженията, които прие правителството за раздържавяване на сектора.

В момента РРС държи дял от 96% от гръцката енергетика. Според подписаната през лятото трета спасителна програма държавата трябва да намали този дял с 25% до 2018 година и с 50% до 2020 година. Част от поетите ангажименти в тази насока могат да бъдат постигнати чрез отдаване под наем на въглищните и водните централи в страната след провеждане на търгове.

Кредиторите настояват, че инвеститорите, които спечелят търговете, трябва да имат пълен контрол върху централите, собственост и обслужвани сега от PPC.

Приватизацията на енергийния сектор в Гърция върви също толкова бавно и мъчително, колкото и сделките в другите сектори на икономиката. В същото време страната трябва да създаде нов фонд, който да акумулира 50 млрд. евро от сделки по раздържавяване през следващите 30 години. С тези средства Атина трябва да покрие част от задълженията си към кредиторите. 

След продължителни дискусии правителството в южната ни съседка успя да запази контрола върху оператора на енергийната мрежа. Така вместо първоначално поисканата продажба на 66% от капитала на ADMIE, беше постигнат компромис - 51% от капитала ще продължи да бъде управляван от държавата, 20% ще бъде продаден на стратегически инвеститор, а 29% - през Атинската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още