IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия има лукса да пренебрегне решенията на ЕЦБ?

Вливането на 50 млрд. долара от държавния инвестиционен фонд в икономиката позволява на банките да разчитат по-малко на централната банка

10:40 | 15.03.16 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Елвира Набиулина <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Елвира Набиулина Снимка: архив Ройтерс

Руските централни банкери имат по-малко основания да предлагат облекчения на поразената от рецесия икономика, отколкото доста хора очакват.

Тяхното решение тази седмица дали отново да започнат цикъл от намаляване на лихвените проценти е почти без значение, тъй като в същото време правителството на Владимир Путин подпомага икономиката със средства, натрупани от петрол за по-добри времена, коментира Bloomberg.

Руските банки разполагат с повече пари в брой, отколкото в който и да е момент през последните пет години. Това им позволява да дават заеми една на друга на по-ниски лихви отколкото, ако се обърнат към централната банка за това. В еврозоната и в САЩ пазарните лихвени проценти са по-високи от основните.

Това води до облекчаване на паричните условия без намаляване на основния лихвен процент“, казва Алина Слюсарчук, икономист по Русия и Общността на независимите държави към Morgan Stanley в Лондон.

Как се случи това? През миналата година финансовото министерство пренасочи 2,6 трлн. рубли (37 млрд. долара) от натрупаните от петрол средства в държавния инвестиционен фонд на стойност 50 млрд. долара към икономиката, за да запълни фискалната дупка. То предвижда и още едно изтегляне за 2 трлн. рубли от резервния фонд през 2016 г. Притокът на пари в брой позволява на руските банки да се отучат от навика да разчитат на заеми от централната банка, за да преодолеят международните санкции. Тези задължения са се понижили до 1,57 трлн. рубли към 10 март от 7,8 трлн. рубли към края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 57 rate down comment 17
sssaaa
преди 8 години
Едва ли има някой, който в действителност да не знае защо "другарите" се изтеглят от там. Спряха контрабандата на ф.есовете с петрол от Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
еми нали са в играта обаче има една приказка "Бий за да те уважават" и тея северните орди тва напрайха, отидоха изчеластриха всичко тренирано и обучено брадато и виж как икономиката им изведнъж в статиите на пропагандаторите има прогрес. Вече "стават и ше се опраат" ако пак нещо стане я с Украйна я с Чечня "ше *** и ше фалират"..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 45 rate down comment 13
vzhekoff
преди 8 години
Далеч по-вероятно е да се намали лихвата с 0.5% или дори с 1% и да остане така до края на август. Има около 1/3 вероятност да остане на същите нива. Засега РЦБ се справя доста добре със задачите си. Ако се приеме, че низходяият цикъл на цените на петрола е завършил, то последващото повишаване на цените ще постави рублата под обратен натиск. Дори в момента $ е 70 рубли, което как ви звучи в сравнение със 100 отпреди 14 месеца ? Ясно е, че ще има курс към спадане на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 55 rate down comment 19
Mike Florida
преди 8 години
Статиите на Блумбърг са политико-икономическа гротеска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 57 rate down comment 18
Mike Florida
преди 8 години
Статиите на Блумбърг са политико-икономическа гротеска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 59 rate down comment 21
michaelis12
преди 8 години
обаче някакси как се случват "случайно" събитията -> изтеглят се руските бомбардировачи от Сирия и не кой да е, а Блумбърга вече казва -> тея са добре даже са на + и нема да имат проблеми. А именно Блумбърговите сипеха фалити над руснаците до месец само, явно бомбите имат голямо влияние над икономиката .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 60 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
замалко да фалират и оoп - не можаха да му се невиди .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още