IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Borsa Istanbul - привидно равнодушна към атентатите

Въпреки стабилното развитие на турската борса терористичната вълна ще се отрази негативно на бизнес климата

17:03 | 21.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Истанбулската фондова борса Borsa Istanbul (BIST) остава привидно равнодушна към поредицата атаки от октомври миналата година насам в Турция.

Основният борсов индекс BIST 100 се извиси през последните седмици до четиримесечен връх. Шестте бомбени нападения, за които са обвинявани кюрдски или ислямски екстремисти, отнеха повече от 200 живота. Въпреки това инвеститорите очевидно са се настроили към по-високата степен на нестабилност в развиващата се икономика.

Пазарните наблюдатели също така отчитат сравнително благоприятната оценка - със съотношение цена към печалба от 8,9 за следващите дванадесет месеца акциите се търгуват с отстъпка от 25% от средната стойност на тези в индекса MSCI Emerging Markets на нововъзникващите пазарни икономики, показват изчисления на Bloomberg. 

Днес BIST 100 е нагоре с 0,03% до 82 967,19 пункта към 16 часа. 

И въпреки това терористичната вълна ще се отрази негативно на бизнес климата. Очаква се сериозно да пострада туристическият сектор от гледна точка на съображения за сигурността.

След ръст на брутния вътрешен продукт от 4% през 2015 г. сега Международният валутен фонд очаква растеж в диапазона между 3 и 4%. С това изглежда че времената на разцвет за Турция с ръст от над 5% са в миналото.

Уязвимостта на Турция се отразява в колапса на лирата спрямо долара с обезценяване от 25% през 2015 г., а инфлацията е доста над целевото равнище от 5% (8,8% през февруари). Въпреки това обаче централната банка не повиши лихвените си проценти на миналото заседание, а сега наблюдателите с нетърпение очакват дали на заседанието си в четвъртък Ердем Башчъ и неговият екип ще се осмелят да вдигнат лихвите. Както е известно, властите са привърженици на ниските лихвени проценти, докато по принцип централната банка счита, че те трябва да се вдигнат, за да се овладее инфлацията.

Икономически импулси може да дойдат от амбициозната реформистка програма, която ислямистко-консервативното правителство представи през януари. Анкара обещава между другото по-гъвкав пазар на труда, по-ефективна данъчна система и стимули за инвестициите.

Въпреки това предизвикателствата пред сигурността и маниакално преследваната от Реджеп Тайип Ердоган конституционна реформа вкараха икономическата политика във фонов режим. Скоростно реализирано бе само щедрото предизборно обещание за повишаване на минималната работна заплата с 30%. Това все пак се очаква да насърчи до известна степен потреблението на домакинствата.

По отношение на пазарната капитализация (200 млрд. долара) Borsa Istanbul е на 31-во място в сета. С помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие, която участва с дял в оператора на индексите, Истанбул трябва да спечели по-широко значение за борсовите играчи от континента. Експерти на банката ще подкрепят и турските фирми при подготовката им за борсови дебюти. Като кандидати за IPO се споменават в момента производителят на стъкло Pasabahce, пристанищният оператор Global Ports Holding и банката Fibabanka, обобщава DPA.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още