fallback

Новата страница в историята на Украйна

След няколко дни на груби пазарлъци украинският парламент избра Володимир Гройсман за министър-председател на страната

18:19 | 16.04.16 г. 22

След няколко дни на груби пазарлъци при затворени врати в четвъртък украинският парламент избра Володимир Гройсман, председател на народното събрание и близък съюзник на президента Петро Порошенко, за нов министър-председател на страната след оставката на Арсений Яценюк. Изборът не беше изненадващ – споровете бяха по-скоро по назначенията в кабинета, но не и голяма стъпка напред, коментира New York Times.

Оставката на Яценюк, преди любимец на украинските поддръжници на Запада, трябва да сложи край на вътрешните парламентарни борби между поддръжниците му и тези на Порошенко, които парализираха правителството. Караниците и бездействието отложиха изплащането на изключително нужната сума от 1,7 млрд. долара от Международния валутен фонд, част от спасителната програма за 17,5 млрд. долара, която зависи от напредъка по икономическите реформи и преборването на корупцията.

В четвъртък Гройсман повтори опасенията на украинците, подкрепящи Запада, като нарече „корупцията, неефективното управление и популизма“ не по-малка заплаха за Украйна от „врага на източна Украйна“ - сепаратистите, чийто подкрепян от Русия бунт изигра огромна роля в дестабилизирането на икономиката и политиката на Украйна.

Надеждите са, че Гройсман наистина мисли това, за което говори и с подкрепата на Порошенко ще започне сериозна офанзива срещу комфортните връзки между управляващите и олигарсите и културата на корупция.

Надеждите са много. Гройсман е човек на Порошенко, зависим от парламентарна коалиция между силите на президента и на Яценюк, които все се държат заедно заради желанието да избегнат парламентарни избори. Порошенко предпочита да управлява, чрез лоялисти и потайни сделки, но се оказа опетнен от разкритията на т.нар. Панамски документи, според които има офшорна сметка от 2014 г. насам. Много от министрите в новото правителство са от старото, а се и очаква за главен прокурор – ключов в борбата срещу корупцията, също да бъде избран съюзник на Порошенко.

Това не означава, че надеждите умират. Яценюк наистина оставя след себе си някои ценни законови постижения. А украинците, които протестираха в подкрепа на интеграцията със Западна Европа и срещу корупцията остават активна сила чрез гражданските организации. Един от лидерите - Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия, който бе поставен от Порошенко за гуверньор на Одеса, започва все повече да води независима антикорупционна кампания.

Така започва нова глава в разтърсващата следсъветска история на Украйна. Гройсман знае какво трябва да се направи, а Порошенко вече не може да обвинява конкуренцията от администрацията на министър-председателя за провалите. Те знаят, че подкрепата и помощта от Запада зависят от баланса. Най-добрата възможност пред тях е да направят това, което правителството трябваше да направи още в началото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
fallback