IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата страница в историята на Украйна

След няколко дни на груби пазарлъци украинският парламент избра Володимир Гройсман за министър-председател на страната

18:19 | 16.04.16 г. 22
<p>
	Володимир Гройсман <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Володимир Гройсман Снимка: архив Ройтерс

След няколко дни на груби пазарлъци при затворени врати в четвъртък украинският парламент избра Володимир Гройсман, председател на народното събрание и близък съюзник на президента Петро Порошенко, за нов министър-председател на страната след оставката на Арсений Яценюк. Изборът не беше изненадващ – споровете бяха по-скоро по назначенията в кабинета, но не и голяма стъпка напред, коментира New York Times.

Оставката на Яценюк, преди любимец на украинските поддръжници на Запада, трябва да сложи край на вътрешните парламентарни борби между поддръжниците му и тези на Порошенко, които парализираха правителството. Караниците и бездействието отложиха изплащането на изключително нужната сума от 1,7 млрд. долара от Международния валутен фонд, част от спасителната програма за 17,5 млрд. долара, която зависи от напредъка по икономическите реформи и преборването на корупцията.

В четвъртък Гройсман повтори опасенията на украинците, подкрепящи Запада, като нарече „корупцията, неефективното управление и популизма“ не по-малка заплаха за Украйна от „врага на източна Украйна“ - сепаратистите, чийто подкрепян от Русия бунт изигра огромна роля в дестабилизирането на икономиката и политиката на Украйна.

Надеждите са, че Гройсман наистина мисли това, за което говори и с подкрепата на Порошенко ще започне сериозна офанзива срещу комфортните връзки между управляващите и олигарсите и културата на корупция.

Надеждите са много. Гройсман е човек на Порошенко, зависим от парламентарна коалиция между силите на президента и на Яценюк, които все се държат заедно заради желанието да избегнат парламентарни избори. Порошенко предпочита да управлява, чрез лоялисти и потайни сделки, но се оказа опетнен от разкритията на т.нар. Панамски документи, според които има офшорна сметка от 2014 г. насам. Много от министрите в новото правителство са от старото, а се и очаква за главен прокурор – ключов в борбата срещу корупцията, също да бъде избран съюзник на Порошенко.

Това не означава, че надеждите умират. Яценюк наистина оставя след себе си някои ценни законови постижения. А украинците, които протестираха в подкрепа на интеграцията със Западна Европа и срещу корупцията остават активна сила чрез гражданските организации. Един от лидерите - Михаил Саакашвили, бивш президент на Грузия, който бе поставен от Порошенко за гуверньор на Одеса, започва все повече да води независима антикорупционна кампания.

Така започва нова глава в разтърсващата следсъветска история на Украйна. Гройсман знае какво трябва да се направи, а Порошенко вече не може да обвинява конкуренцията от администрацията на министър-председателя за провалите. Те знаят, че подкрепата и помощта от Запада зависят от баланса. Най-добрата възможност пред тях е да направят това, което правителството трябваше да направи още в началото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
И вместо да цапаш нета с олигофр***нското си и невъзпитано плещене, вземи малко да се извиниш на майка си, че те е възпитала такъв крет***н.АЗ МОГА ДА ОТИДА ДА РАБОТЯ КЪДЕТО СИ ИСКАМ, ЗАЩОТО ГОВОРЯ 6 ЕЗИКА, ВКЛ РУСКИ !! И АКО РЕША = ЩЕ РАБОТЯ В МОСКВА, КЪДЕТО ТИ НЕ МОЖЕШ ДА ВИРЕЕШ И 15 МИНУТИ ЗАЩОТО ЦЪРВУЛАНСКИЯТ ТИ З***ДНИК НЯМА ДА СЪБЕРЕ ПАРИ И ЗА КУТИЯ ЦИГАРИ !!Така че спести си просташките квалификации към хора, който не познаваш и се постарай да си спомниш, че тролските пари не струват и пукнат цент, когато са дадени на провалил се продажник....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Tи, господинчо, се нуждаеш от психиатър. Първо, никой не ти дава никакво право / освен ако не си платен *** на сайта, който всички знаеме, че е *** и червен / да се правиш на Юстиниян Велики и да раздаваш правосъдие. Второ, все още в България има демокрация / или поне така се нарича/ и всеки, включително и тези, чиито позиции така пламенно громиш, имат право да си изразят мнението. Не, аз не съм руснак, а БЪЛГАРИН !! И в тази България, заради която скачаш и пеех "45 години стигат" беше продадена заради такива като тебе на Турция и черния г***з, който с такова велико удоволствие лижеш. Тази,"демократичната" България вече няма нито армия, нито икономика, нито производство, нито морал, нито тежест на родна и международна сцена. Някога слугувахме на Москва, сега слугуваме на Вашингтон. Ако на теб това ти харесва - на мен не !! Имам право на мнение и изобщо не ти искам позволението, за да го изразя, ясно ли ти е, дриш.льо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 8
scott
преди 8 години
като ме питайш "кой си" - да ти кажем.За съжаление, не си личнос.....просто си един червен болшевик, който за да придобие членство в партията е ЗАКЛАЛ баща си и в момента ГРОМИ БЕЛИТЕ...Само това си ти! И ше ми стане кеф, когато битката срещу "врага с партиен билет" се ожесточи. Моментално ше се сетат за тебе: не блестящ, без позисион, ставащ за разчистване на сметки. Пълен триумфес ше ми е, ако те остават жив, послушен, дисциплиниран, бълващ огън и жупел по приказу и срещу приятели! Амва едва ли. Твърде си клиширан. И не вдеваш, не четеш, не приемаш съвети за това, което ти се говори. Ай със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 13
ABBA
преди 8 години
Няма лошо поръчковия сайт да е с нисък рейтинг.Въпроса е, че човека има нужда от психиатрична помощ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Инвестор , обърнете внимание на тоя болен човек...подронва авторитета на сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 5
Nathan
преди 8 години
Писането с главни букви е забранено от форумните правила!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 6
ratten
преди 8 години
и накрая пак ще сме откъм еб***ната страна )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 26
lozkhris
преди 8 години
Най-инстересното е, че както с революционен плам някога громяхме агресивния Имериализъм, така сега с въпоюеща тъпота анатемосваме злия Путин.... Ние, българите, такива ще си останем - много приказки, много разбиране / разбиийш / и в крайна сметка нула действия....Дори едни макета си смляха Президента за 2 дни, ние седим овчедушни и слушаме платените бръщолевения на нашиот европед***л, къде дори жена му го прави на боядисано канарче, при това пред цял народ...И докато бурките напредват стремглаво - сега в Пазрджик, скоро и в останалата част от България - ние многомъдрено бистрим геополитическите крамоли на два колоса на глинени крака...Ние, естествено, благоразумно ще изчакаме да видим кой ще надделее, та да се присламчим разумно веднага към него....Vae victis...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 23
scott
преди 8 години
1990-та, говорих с Радой Ралин....бълвам огън и жупел кат безмитниа, а той ми вика: Вие да не би да мислите, че 1968-*** не се е сътояла и всичко запхочва едва сега?Изключително се забавлевам с безмитниа. Всеки ден ми казва, че нищо ни се е променило. ние, горе-долу, минахме, тех ги чака голимия ***. И даже не са се образовали достатъчно, че да го поемат без сътресения. Живота ме срещна с изключително умни хора в мнооого бурни времена. Голям купон беше. И секви безмитни НЕ МОГЪТ ДА МИ СГЪБЯСЯТ СПОМЕНИТЕ ИЛИ ПА ДА МИ ВМЕНЪТ ЧУСТВО ЗА ВИНА. ТОВА - ДОКЪТ ГОВОРЪТ С ЛОЗУНГИ- АКО И КОГАТО ПОКОЖАТ ЗРЪНЦЕ ИНТЕЛИГЕНТНОС - ШЕ СЕ ЗЪМИСЛЪ!Кажи пак за превантивниа ядрен удар...............смех до козирката. Впрочем, неотдавна Русия не отиде на "конференциа по ядрената безопаснос" САЩ БЕСНИ КОМЕНТИРАХА, ЧЕ СЕ САМОИЗОЛИРА. А ТОВА ГОВОРИ МНОООООГО! За превантивниа, последващиа и още хуеве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 8
scott
преди 8 години
ингфайв,нека си седи, никчето на безмитниа.навремето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още