IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на месеца ще стане ясно кой ще е новият премиер на Турция

За поста и лидерското място в управляващата партия се спрягат имената на трима министри, единият от които е зет на президента

12:03 | 05.05.16 г. 3
В края на месеца ще стане ясно кой ще е новият премиер на Турция

На 28 май ще се състои извънреден конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието. На форума ще бъде избран новият й лидер, който ще наследи Ахмет Давутоглу и на премиерския пост, съобщава БТА.

Близки до партията анализатори посочват като възможни кандидати за лидерския пост Бинали Йълдъръм - министър на транспорта, морската администрация и съобщенията, Бекир Боздаг - министър на правосъдието, Берат Албайрак - министър на енергетиката. Последният има най-големи шансове, тъй като е зет на Ердоган, посочват още анализаторите.

Разривът между президента Реджеп Тайип Ердоган и Давутоглу, за какъвто упорито се говори от известно време, разтърси турската политика.

В речта си преди няколко дни Ердоган подсказа, че Давутоглу действа на своя глава и изрази неодобрение. Според едни анализатори досега няма такъв случай в историята на турската република - действащ президент да отстрани премиера си.

Според анализатора Мурат Йеткин де факто в Турция започна началото на президентското управление на Ердоган.
Ето и някои от причините, които се посочва, че са довели до разрива между президента и премиера. Началото беше, когато началникът на разузнаването Хакан Фидан, под давление на Давутоглу, се кандидатира за депутат. Ердоган остро се обяви против и той се принуди да изтегли кандидатурата си.

Последва включването в листите на Централния комитет на Партията на справедливостта и развитието на имена, близки до Давутоглу, на което Ердоган също се противопостави. Той зачеркна кандидатите, а Давутоглу нямаше начин да реагира. Така се увеличиха недоброжелателите на Давутоглу в управляващата партия, между които на първо място е крилото, водено от Бинали Йълдъръм.

Различията между двамата лидери се проявиха най-вече при изготвянето на пакета за прозрачност в обществените дейности. Давутоглу е настоял всички ръководни личности в управляващата партия да декларират доходи, но Ердоган се е противопоставил и пакетът беше отменен.

Смята се, че най-сериозният проблем между двамата е бил по въпроса за преминаването към президентска система, която Ердоган иска да въведе. Известно е, че Давутоглу, без обаче да го демонстрира, е против президентската система, тъй като при това положение няма да има място за него във властта.

Не на последно място се посочват различията във връзка с разрешаването на кюрдския проблем, както при коалиционните преговори след изборите на 7 юни миналата година, когато управляващата партия изгуби мнозинството си. Твърди се, че Давутоглу е настоявал за коалиционен кабинет, но Ердоган не е разрешил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ми тертипа е от Саудитска Арабия...що да не направи и тоя правителство от роднини , знайш какъв комфорт ше бъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Ама и турчетата са го закъсали с диктатор като Ердоган! Щял да назначава зет си за премиер! Много демократично, няма що! А ЕС вече си свалиха гащите пред този измамник, като са готови да премахнат визите за турчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Зетят , естествено ...синът има друга работа. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/05/05/erdogan-schwiegersohn-auf-dem-sprung-an-die-spitze-der-regierung/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още