fallback

Над 240 хил. души излязоха на проевропейско шествие във Варшава

Хората протестираха против антиевропейската политика на консервативното правителство

18:09 | 07.05.16 г. 11

Над 240 хиляди души участваха днес в шествие в центъра на Варшава за запазване на мястото на Полша в Европа, застрашено според тях от политиката на консервативното правителство, съобщи кметството на полската столица, цитирано от Франс прес и БТА.

Това е една от най-големите демонстрации в Полша след падането на комунизма през 1989 година.

Шествието, преминало под мотото "Ние сме и ще останем в Европа", беше организирано няколко дни след отбелязването на 12-годишнината от присъединяването на Полша към ЕС, отбелязва Асошиейтед прес. Инициаторите на протеста са опозиционната партия Гражданска платформа и гражданската организация Комитет за защита на демокрацията, известна в Полша като КОД.

КОД беше създадена през ноември, малко след като партията Право и Справедливост пое властта и предприе стъпки, довели до намаляване на правомощията на Конституционния съд. Тези действия бяха разкритикувани от ЕС и Съвета на Европа - правозащитна организация, според която правителството във Варшава подкопава върховенството на закона, като централизира властта.

Малко преди това във Варшава имаше контрапротест на националисти и католици в подкрепа на Право и справедливост, но той беше доста по-малоброен.

Двете шествия съвпаднаха с традиционния "парад Шуман", организиран по случай Деня на Европа.

Маршрутите на трите шествия са близки един до друг, но не се очаква да се пресекат.

Снимки от протестите може да разгледате в галерията  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
fallback