IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Диалогът между ЕС и Русия трябва да продължи въпреки санкциите

Посещението на Юнкер в Русия е първото на лидер на европейска институция след налагането на санкциите през 2014 г.

17:13 | 16.06.16 г.
<p>
	Жан-Клод Юнкер.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обясни пътуването си до Русия със среща с руския президент Владимир Путин по време на икономическия форум в Санкт Петербург. Той заяви, че Европа трябва да продължи диалога с Русия, въпреки западните санкции срещу страната, предава британският в. The Guardian.

Има такива, които харесват идеята, че съм тук и такива, които не я харесват. Аз я харесвам“, каза Юнкер по време на откриването на годишния международен икономически форум в Санкт Петербург. Това предизвика одобрението на много от присъстващите високопоставени руски бизнесмени и политици.

Когато отношенията ни са напрегнати, трябва да продължим да разговаряме, дори когато има икономически санкции трябва да продължим да разговаряме. Тук съм днес, защото искам да построя мост“, каза Юнкер. Той добави, че познава Путин от години и говори с него „често и открито“.

Визитата му в Русия е първата на лидер на институция на Европейския съюз (ЕС) от 2014 г., когато ЕС прие санкциите срещу страната заради анексирането на Крим и подкрепата на сепаратистите в Източна Украйна. Посещението му се осъществи точно преди ЕС да започне да обсъжда подновяването на санкциите срещу Кремъл, които някои страни членки отдавна поставят под въпрос. Сред другите говорители на форума са италианският министър-председател Матео Ренци и генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун. Лидерът на Крим Сергей Аксионов също е на събитието.

Посещението на Юнкер беше разкритикувано от балтийските страни, където американски части в момента провеждат военни учения като демонстрация на силата си. Евродепутати от редица страни заявиха в свое писмо, че визитата „ще заздрави позицията на Путин и ще създаде прецедент за правене на бизнес както обикновено”.

Действията на Русия в Крим и Украйна поставиха „самите принципи на европейската сигурност на сериозно изпитание“, казва се още в писмото. Съобщава се и че артилерийските атаки и движения в Източна Украйна са зачестили през последните седмици.

Юнкер каза, че Русия сега трябва да изпълни изцяло споразумението от Минск за прекратяването на конфликта в Украйна.

„Това е единственият начин да вдигнем икономическите санкции. По отношение на споразумението от Минск ЕС е обединен, както и Г7“, каза той. На въпрос дали смята, че санкциите са промели поведението на Русия, Юнкер отговори, че ще обсъди този въпрос с Путин по-късно през деня.

Юнкер и Путин може би ще обсъдят и противоречивото разширяване на газопровода "Северен поток" между Русия и Германия през Балтийско море. Проектът вероятно ще доведе до намаляване на транзитните такси, които Украйна събира за преминаването на руския газ.

Юнкер засегна и темата Brexit, казвайки, че излизането на Великобритания от съюза „ще отвори период на сериозна несигурност между Великобритания и Европейския съюз и по-глобално“. Той обаче настоя, че съюзът няма да бъде „в опасност да загине“, ако страната излезе от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още