IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната подкрепа към Путин изпитва все повече колебания

Залитащата икономика на страната взима своите жертви сред позициите на избирателите с ниски доходи

15:10 | 09.06.16 г. 25
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия се впуска в почти двегодишен изборен сезон това лято, който ще завърши с президентски избори през 2018 г. За разлика от предишните години обаче, залитащата икономика на страната взима своите жертви сред позициите на избирателите с ниски доходи, които обвиняват парламента и кабинета за тежкото си положение, коментира Bloomberg.

Преди пет години твърденията за изборни измами доведоха до най-големите антиправителствени протести от началото на възхода на Владимир Путин, в резултат на което десетки активисти и лидери на опозицията бяха хвърлени в затвора. Новият изборен цикъл идва на фона на икономическа криза, причинена до голяма степен от срива на цените на петрола – основния износ на Русия.

Рецесията остави много работодатели без пари, което изкара служителите по улиците в протест срещу неизплатени заплати и намалени работни часове. Центърът за икономически и политически реформи (ЦИПР), мозъчен тръст, близък до Руската комунистическа партия, съобщава за почти двоен ръст на протестите през март спрямо предишните месеци, а това е сериозен скок от миналата година.

През 2011 г. градските елити, привърженици на реформата, бяха в авангарда. Тази година много повече и по-бедни руснаци изразяват недоволството си, сочат последните проучвания. Демонстрациите започват да се разпространяват и извън градовете. Ръководителят на ЦИПР Николай Миронов казва, че това може да е само началото и че има възможност протестите да достигнат „мащаба на онези, които видяхме в края на осемдесетте“.

Според Миронов много от днешните протестиращи, за разлика от последните избори, копнеят за бащинската съветска държава. Лоялността им към 63-годишния Путин е поставена на изпитание, тъй като икономическата криза подкопава основния му акцент – сигурността и растежа.

„Те изпитват шок, унищожаващ идеята за стабилност, която преди циментираше основната подкрепа към правителството“, казва Миронов. Ако не се предприемат действия, протестните движения може да се окажат значителна политическа заплаха за Путин, предупреждава той.

Макар че по принцип Путин се наслаждава на изключително висок рейтинг на одобрение – 80%, напоследък той също отчита спад. Анексирането на Крим през 2014 г. засили подкрепата у дома, като в същото време последвалите икономически санкции от Запада даде възможност на Путин да прехвърли отговорността за икономическите трудности на някой друг. Макар че инфлацията намалява тази година и цените на петрола донякъде се възстановяват, ударите на санкциите и петролното презасищане нанесоха достатъчно вреди, за да накарат руснаците да обвинят някой по-близо до дома.

Проучване от март сред 1 500 руснаци на консултантската компания Център Левада показва, че за пръв път от години повечето руснаци не одобряват представянето на парламента. Рейтингът на одобрение към Думата е спаднал до 42% през март от 56% през септември 2014 г. Броят на тези, които вярват, че страната се движи в правилната посока, е спаднал до 49%, а 33% изразяват увереност, че Русия определено се движи в погрешната посока.

Цялостната подкрепа за министър-председателя Дмитрий Медведев и кабинета му сега се разделя по равно спрямо 60% преди две години. В същото време 82% от анкетираните са съгласни, че има икономическа криза, а повечето вярват, че тя ще бъде дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
представяме на к.ухата българска публика (в частност на Коню и Безмитния) коя в действителност е Империята на злото и кой управлява света и се е помислил на Господ, но нема да им върже още много дълго .....Watch As The World's Most Powerful People Arrive At The 2016 Bilderberg Meeting http://***.zerohedge.com/news/2016-06-09/watch-bilderbergs-arrive-2016-meeting-dresden
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
добре бе някой спира ли те ?!? Мини на фотосонтеза и готооо некой да ни кара да купуваме руски суровини та да ни извиват ръцете ?!? - ми нье. Минаваш на вятър и слънце и слагаме черта кво толкоз .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Сорос е заложил огромни пари на борсата, че ще има срив на суровините.-------------------------------------------------------ако искаш шорти и ти като некролога, то беше що беше със суровините бе фофлюх сега суровините отиват нагоре и дъртия купува Gold в момента .... а Путин много добре го е чел тоя архив и за тва им е.ба майката на Империята на Злото (САЩ) !!! .... :)) Задават се трудни времена не за Русия а за Рокафелерови .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
http://***.nekorektno.bg/category/%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0/===ей на чети как се къпят българите в охолство! :)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 5
soze
преди 7 години
Атанасов, ето ти и отговор: 1891, 1941(Ленд-Лийз), 1991-1992. Да ме черпиш една бира за знанията, които ти дадох!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Залитащата икономика на страната..." хаха , браво Вики , един ден ше седнеш на Бойчовия стол. Бързо се ориентира момичето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 7 години
Българите тънем в охолство? Сериозно ли? Я се прегледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 7 години
Стига лъга, кога са тия пъти, какви са тия консерви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Новините за Путин са още по-лоши ...Сорос е заложил огромни пари на борсата, че ще има срив на суровините.Не само нефта, а всички суровини ще се сгромолясат.Вече открито се говори за идваща нова световна криза,. много по-мащабна от 2008-9г. Путин да беше прочел в архива на СССР (който е на негово лично разпореждане) как РЕЙГЪН смачка империята на злото.Сега гейропските лидери и кафявият Обама, ще смачкат по същата технология и мини империята на злото. Задават се тежки времена за русия, които ще доведат до неминуем разпад.Никой вече няма да дава консерви, за да се изхрани едно племе, което няма никакъв инстикт към свободата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
ЕЙ НЕКАДЪРЕН ***, СПРИ ДА ПИШЕШ, ЧЕ И СУПЕР Г.ЛУПАВ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още