IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова за спазване върховенството на закона след турския опит за преврат

Германският канцлер заяви, че Берлин стои на страната на онези, които защитават демокрацията и върховенството на закона в Турция

17:47 | 16.07.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел осъди опита за военен преврат срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, като заяви, че Берлин стои на страната на онези, които защитават демокрацията и върховенството на закона в Турция, предаде Ройтерс.

От името на цялото правителство осъждам най-категорично опита да свалено с насилие законно избраното турско правителство, заяви канцлерът пред журналисти в Берлин.

Третирането на виновниците за трагичните събития през изминалата нощ трябва да бъде изключително по правилата на правовата държава, подчерта Меркел, цитирана от Франс прес.

"Трагично е, че толкова много хора загинаха по време на този опит за преврат. Кръвопролитието в Турция трябва да спре веднага. Право на турския народ е да избира своя политически лидер със свободни избори, а политическата промяна трябва да се постига в рамките на политическите институции и правилата на демократичната конкуренция. Танкове по улиците и въздушни удари срещу собствения народ са несправедливост", каза Меркел, цитирана от Ройтерс.

Тя заяви, че кризисен щаб в министерството на външните работи поддържа постоянен контакт с дипломатическите представителства в Турция, а министерството на отбраната следи ситуацията в базата Инджирлик.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Qino
преди 7 години
Меркел закопа Европа!Сега вместо Англия Турция... Машала, бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Проблемът на бабиерата е че и Обамов не каза нищо ясно...бил заставал зад реда и демокрацията...ала бала Плевелиев...та затуй сега старата чанта дрънка глупости, щот нема опорки от америка...ония пък ше мълчат кат бити седалища щот експериментът нещо не се получи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 7 години
Тази бабичка съсипа Европа.Какви са тези простотии които реди:"Третирането на виновниците за трагичните събития през изминалата нощ трябва да бъде изключително по правилата на правовата държава"КОЯ Е ТАЗИ ПРАВОВА ДЪРЖАВА ***?В ТУРЦИЯ ИМА ЗАКОНИ И ПРЕДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ПО ТЯХ! ЗА КАКВА "политическата промяна" КОЯТО ТРЯВАЛО "да се постига в рамките на политическите институции и правилата на демократичната" ГОВОРИ БАБЕТО?ЕРДОГАН СЕ ОКАЗА ФЮРЕРА НА ТУРСКИЯ НАРОД!ЦЕЛИЯ НАРОД СКОЧИ ЗА ДА ГО ЗАЩИТИ!ИЗПРАВИХА СЕ СРЕЩУ КУРШУМИТЕ В ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА СИ, А НЕ срещу някакви мъгляви "европейски ценности"!ПРЕДАТЕЛИТЕ И ИЗМЕННИЦИТЕ НА РОДИНАТА ЗАСЛУЖАВАТ САМО ЕДНО - смърт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Танкове по улиците и въздушни удари срещу собствения народ са несправедливост", каза Меркел, А пък срещу други народи дето им "монтират демокрация" може ...справка САЩ и Арабските млади пролетни демокрации !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още