IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия купува още американски държавни ценни книжа

Москва залага на резерви в страните, които поддържат санкциите

14:19 | 17.08.16 г. 2
Русия купува още американски държавни ценни книжа

Русия е увеличила през юни с 3% количеството американски държавни ценни книжа в златно-валутните си резерви с 2,7 млрд. долара. Така общият им обем е достигнал 90,9 млрд. долара, съобщава „Независимая газета“.

Експерти коментират, че голяма част от валутните запаси на Русия са разпределени в ценни книжа на страни, поддържащи санкциите срещу Москва.

В сравнение с юни 2015 г. се отбелязва ръст от 21%, или с 18,9 млрд. долара, допълва изданието, като се позовава на финансовото министерство на САЩ. 

Предвид отчетените от руската Централна банка през юни международни резерви от 387,7 млрд долара, излиза, че една четвърт от резервите на Русия са в ценни книжа на американското правителство.

Към 1 август международните резерви на Москва са достигнали почти 394 млрд. долара.

Изданието отбелязва, че в последните години не се очертава някаква ярка тенденция на понижение или ръст на американсите държавни ценни книжа в портфейла на Централната банка.

Ако обемът им е нараснал през януари 2016 г. до 96,9 млрд. долара, то след това е имал неголям спад, а през юни отново е бил над 90 млрд. долара.

По данни на руската Централна банка в края на 2015 г. валутната структура на активите е в следния вид: 27,6% американски ценни книжа, следвани с 22,7% на държавни облигации на Франция, а на трето място е Германия с 13,4%. Следват държавните ценни книжа на Русия (11%),  Великобритания (7,5%) и други международни финансови институции (5,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 6
Achtung
преди 7 години
Рашките не били толкова фалирали, щом дават заеми на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още