IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия заплаши да съди Унгария заради бежанците

Виена обвинява Будапеща, че не приема обратно нелегални мигранти и допуска преминаване на общата им граница

21:24 | 07.09.16 г. 3
<p>
	Мигранти се качват на влак за Германия в Австрия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти се качват на влак за Германия в Австрия. Снимка: Ройтерс

Министерството на вътрешните работи на Австрия заплаши да съди Унгария, ако Будапеща продължи да отказва да приеме обратно мигрантите, които пресичат нелегално общата им граница, предава Ройтерс.

Заради скока в подкрепата на крайнодясната Партия на свободата правителството на Австрия многократно обвини Унгария, че оставя мигрантите свободно да преминават на австрийска територия, въпреки че според законодателството на Европейския съюз (ЕС) лицата, търсещи убежище, трябва да останат в първата страна от блока, в която са влезли.

“Членки или групи от държави, които постоянно нарушават закона, трябва да очакват правни последици", заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка в интервю за ORF радио в отговор на въпрос за ситуацията с Унгария. Според него австрийската държава има пълното право да съди Будапеща.

Унгария, която се готви за референдум дали да приеме квотата на ЕС за предоставяне на убежище на бежанци, които в момента се намират в Гърция и Италия, контрира, че повечето бежанци влизат на територията на други държави от ЕС, особено Италия и Гърция.

Информационната агенция припомня, че Унгария изгради ограда по границата си със Сърбия, за да спре потока от хиляди хора, бягащи от насилието в Близкия изток и Северна Африка към Северна Европа.

Говорител на унгарската правителство отхвърли обвиненията на Соботка. "Унгария не може и няма да поеме отговорност за последиците от безотговорното поведение на други държави членки, които не спазват правилата и не си връщат работата”, посочва се в изявлението, в което се цитират конкретно Австрия, Германия и Гърция.

През миналата година Германия и Австрия първоначално приветстваха големия брой бежанци от Близкия изток и Афганистан. Виена обаче започна да заздравява своите правила за предоставяне на убежище и тази година наложи годишен лимит за броя на молбите за убежище. Това беше широко разкритикувано от правозащитни организации и ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 7 години
хахах голям сеир. допуска преминаване на общата им граница, ми те ти на свободно движение на хора и капитали. ко ви бърка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
comet
преди 7 години
А защо Австрия не съди Германия (че ги покани)?, може би защото тогава Германия ще съди Австрия за Хитлер (австрийски гражданин)! Доколкото познавам няколко австрийци, те са с голямо имперско самочувствие, неадаптируеми, и емоционални, т.е. нямат голям шанс в днешния международен бизнес и политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още