IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бързо растящата икономика в ЕС се нуждае от спешни промени

Разтърсено от антокорупционни протести, правителството на Румъния става все по-креативно, за да изпълни обещанията си към гласоподавателите

13:22 | 03.04.17 г. 1
<p>
	Министър-председателят Сорин Гриндяну. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министър-председателят Сорин Гриндяну. Снимка: Архив Ройтерс

Разтърсено от антокорупционни протести, правителството на Румъния става все по-креативно, за да изпълни обещанията си към гласоподавателите, коментира Bloomberg.

Министър-председателят Сорин Гриндяну не смее да се откаже от намаляването на данъците, които бяха обещани от партията му преди победата на изборите през декември. Поемането на цената за това обаче се оказва тежко. Решението? Държавните предприятия трябва да повишат дивидентите си с една пета, за да облекчат натиска върху бюджета.

Ходът, който цели да реши опасенията, че дефицитът се надува отвъд ограниченията на Европейския съюз, може да предизвика нови рискове в бъдеще. Макар че се очаква икономиката на Румъния да задмине останалите 27 страни членки на блока тази година, критиците на държавната стратегия казват, че инвестициите вече биват пренебрегнати, а последната корекция на бюджета само ще влоши тенденцията.

„Има странични ефекти на тази политика, тъй като тя премахва капацитета на компаниите да инвестират и да се разрастват“, казва Йонут Думитру, базиран в Букурещ икономист в Raiffeisen Bank International. “Това има дългосрочно отрицателно влияние върху развитието на страната“.

Перспективите пред бюджета се влошават заради понижаването на данъка върху продажбите и обещанията за увеличаване на заплащането на държавните служители и пенсиите. Дефицитът тази година е напът да достигне 3,6% от брутния вътрешен продукт, прогнозира Европейската комисия, което нарушава фискалните правила на блока. Приходите са се сринали до по-малко от една трета от БВП през 2016 г., което е най-ниското ниво от поне десетилетие.

Планът на Гриндяну ще принуди държавните компании, включително производителя на природен газ Romgaz, да разпределят 90% от печалбата си в дивиденти. Това ще застраши препоръките на енергийното министерство, според които компаниите, основно в петролния и газовия сектор, трябва да инвестират около 14 млн. евро до 2030 г. за подобрение на производството.

Подходът на правителството е недалновиден, казва Думитру.

„Рано или късно правителството ще трябва да реши структурните проблеми в бюджета, основно слабото събиране на приходи и данъчните измами“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rmarkov
преди 7 години
Опасенията им, моля ви се, са за дефицита! Няма значение, че самите "икономисти" очакват румънската икономика да задмине останалите 27. :-)Ами, г-да "икономисти", може би точно поради по-големия дефцит икономиката на Румъния се очаква да е по-жива от всички останали? Самата стойност на фискалната позициция на правителството на една парично суверенна държава, като Румъния, не е от никакво значение. Тя може да е 10% излишък, 10% дефицит или балансирана - важното е да отговаря на желанието на частния сектор за спестяване при пълна заетост.Някой би ли казал на Investor.bg да прочетат тази статия, обясняваща съвременната парична система "като за индианци", както един мой приятел се изрази :-) http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2017/03/20.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още