IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камикадзе от Централна Азия се е взривил в Санкт Петербург

Жертвите вече са 14, няма пострадали български граждани

09:26 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полицай поднася цветя в памет на жертвите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полицай поднася цветя в памет на жертвите. Снимка: Ройтерс

По предварителна информация взривното устройство в метрото в Санкт Петербург е било активирано от терорист-самоубиец, съобщи ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи.

"Съдейки по характера на телесните повреди, е действал камикадзе. Взривното устройство е било прикрепено към тялото му или се е намирало в раница, или той го е държал в ръце, но на нивото на корема. За това свидетелства и фактът, че всички, които са били наблизо, имат наранявания точно в коремната област", каза източникът.

На мястото на взрива са открити много части от тленните останки на загиналите, не само на предполагаемия терорист.

"Неговата личност е предварително установена. Той е от Централна Азия и е имал връзки със сирийските бунтовници", съобщиха от правоохранителните органи. 

Терористичният акт е бил извършен най-вероятно от роден в Киргизстан гражданин на Русия. Това съобщи от своя страна Интерфакс, като се позова на спецслужбите на Киргизстан

Съгласно първите заключения терористът-самоубиец е стоял близо до вратите, към средата на вагона. "В центъра на вагона е намерена неговата ръка с кабели, които са изпратени за експертиза", каза източникът на ТАСС.

Източникът добави, че взривното устройство, активирано в метрото в Санкт Петербург, е било аналогично на онова, обезвредено на метростанцията "Площад востания". По думите му мощността на самоделното взривно устройство е била 200-300 г тротилов еквивалент. Бомбата е била пълна с поразяващи елементи – сачми и гайки.

Няма българи сред загиналите в атаката в руското метро, потвърди за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR управляващият генералното консулство на България в Санкт Петербург Светлозар Панов.

"Това, което ние знаем от Министерството на извънредните ситуации, е, че има потвърдени 14 загинали души. Двама са в много тежко състояние. Заради следствените действия имената ще бъдат обявени официално до края на деня или утре сутрин", съобщи Панов.

"Засилени са мерките за сигурност в града, има определено успокоение от вчера на обстановката. Училищата и университетите работят при засилен режим на контрол, но не са преустановили своята работа", каза консулът.

Според източник на вестник "Комерсант" руските спецслужби са знаели за подготовката на терористичния акт в Санкт Петербург, но информацията им не е била пълна. Тя е била дадена от руснак, сътрудничил с "Ислямска държава" и задържан след връщането си от Сирия. Този човек заемал по-ниска степен в йерархията на бунтовниците, затова е познавал някои от участниците в изпратената в Русия диверсионна група. Той поддържал връзка с тях само по телефона. Спецслужбите обаче не разкрили цялата мрежа – опитните емисари на "Ислямска държава" прибягвали до мобилните телефони рядко, като всичките им разговори се ограничавали до кратки фрази, в които нямало имена, време и място на срещите.

След взрива в метрото телефонните номера са били блокирани и вторият потенциален извършител, останал без връзка, вероятно се е отказал да извърши планираното и просто оставил чантата. Засега това са само предварителни информации, пише изданието. 

Вижте повече по темата в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още