IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Братислава е блокирана от земеделци заради измама с евросубсидии

Селскостопанските производители искат установяване на таван върху субсидиите, за да се попречи на големите финансови групи да заграбят голяма част от тях

22:45 | 19.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пристигайки от различни части на Словакия с тракторите си, словашки земеделци се събраха в столицата Братислава, за да протестират срещу предполагаема измама с европейски субсидии, разкрита от журналиста Ян Куциак, който беше убит преди година. 

Демонстрантите имат намерение да се присъединят към десетките хиляди протестиращи от опозицията, очаквани в Братислава и в други словашки градове в деня, в който се навършва една година от смъртта на Куциак, а именно в четвъртък.

Селскостопанските производители искат установяване на таван върху субсидиите, за да се попречи на големите финансови групи да заграбят най-голямата част от тези средства. Те искат и мерки за борба с корупцията в сектора на земеделието и горската промишленост.

Словашкият премиер Петер Пелегрини, който е в Израел днес, обеща да се срещне с протестиращите фермери утре в Братислава.

Последната статия на Куциак, публикувана след убийството му, беше посветена на подозрения за отклоняване на милиони евро европейски субсидии за земеделието. Тези разкрития принудиха фермерите да изискат реформи, които да доведат до прозрачност при отпускането на субсидиите.

Полицията арестува четирима заподозрени за убийството на Куциак, сред които и една жена. Жената е работила за предприемач, задържан заради друг случай. Неговите дейности бяха обект на друго разследване на Куциак.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още