IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инициативата 16+1 за сътрудничество с Китай се разрасна с включването на Гърция

В Дубровник Бойко Борисов постави въпроса за ограниченията при износа на стоки за Китай

16:53 | 12.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция вече е 17-ият европейски член на инициативата за сътрудничество между страните от ЦИЕ и Китай, известна като формата 16+1, съобщи ekathimerini.com.

Това стана ясно на Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник, където Атина беше приветствана от хърватския премиер Андрей Пленкович.Така инициативата вече е във формат 17+1, коментират информационните агенции.

Китайските инвестиции в икономиката на Сърбия възлязоха на 10 млрд. евро през последните години, заяви на срещата премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, цитирана от ТАСС и БТА. Бърнабич отбеляза и предстоящото посещение в Пекин на президента на Сърбия Александър Вучич, планирано за 25-27 април.

Премиерът Бойко Борисов определи стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие, информира пресцентърът на МС.

В речта си в Дубровник той припомни, че миналата година форумът „16+1“ беше домакинстван от България.

Премиерът посочи като резултати от сътрудничеството между България и Китай споразумението на стойност 1,5 млрд. евро между банките за развитие, участието на китайски компании в търгове за инфраструктурни и транспортни проекти, предстоящото откриване на изнесени визови центрове в 15 китайски града. Той посочи още, че в София и други градове вече се движат доставени от Китай дизелови и електрически автобуси.

Борисов коментира ограниченията при износа на стоки за Китай. Той призова китайското правителство за конкретни мерки с цел разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос.

По думите му китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании.

За инициативата „Един пояс, един път“ той зави, че  очаква конкретни проекти и на българска територия. Борисов каза още, че се надява на увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона.

Междувременно земеделският министър Румен Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън подписаха протокол за санитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе. България ще предоставя списъци с предприятия за преработка, отговарящи на договорените изисквания. След проверка и одобрение Китай ще ги регистрира за внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още