IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще бори климатичните промени с инвестиции за 30 млн. евро

Никозия ще координира действията на 15 държави в Източното Средиземноморие и Близкия изток за общ регионален отговор на екологичните предизвикателства

08:10 | 09.08.19 г.
Кипър ще бори климатичните промени с инвестиции за 30 млн. евро

Европейски иновативен център на световно ниво

„Поради стратегическото си местоположение на кръстопътя на атмосферни преноси от три континента, Кипър е идеалният случай за създаването на Център за върхови постижения в областта на климата и замърсяването на въздуха”, подчерта президентът на Кипърския институт проф. Костас Папаниколас при представянето на новата научна инициатива. Самият той наскоро бе назначен за съветник и специален пратеник на президента на Кипър Никос Анастасиадис по климатичните промени.

Изграждането на такова звено бе целта на започналия през 2017 г. в Кипърския институт проект за изследвания на климата и атмосферата в Източното Средиземноморие и Близкия изток /„EMME-CARE”/. Центърът за върхови постижения ще интегрира и надгради досегашните дейности, ще модернизира и разшири създадената научноизследователска инфраструктура, за да могат да се извършват научни изследвания на околната среда на световно ниво, обясни проф. Папаниколас.

Освен европейско финансиране, бъдещият център има и сериозна европейска научна подкрепа. Проектът се ръководи от Кипърския институт, а негови партньори са водещи изследователски звена и световноизвестни учени - от Института по химия „Макс Планк” в Германия, Университета в Хелзинки във Финландия и Комисията за алтернативни енергии и атомна енергия във Франция.

Според обявената програма новият център ще провежда научни, образователни и иновационни дейности в областта на атмосферните науки, замърсяването на въздуха и изменението на климата, включително компютърно моделиране на регионалния климат. От научна гледна точка неговите експерти ще се фокусират върху парниковите газове, водния цикъл, екстремните климатични условия. В същото време значителен акцент в работата на центъра ще е изучаването на въздействието на тези процеси върху икономиката и обществото на страните в Източното Средиземноморие и Близкия Изток – върху бизнеса, туризма, енергетиката, селското стопанство, здравеопазването, миграционните процеси, като чрез програмите, в които участва и координира, ще осигурява експертни оценки и решения за тези проблеми.

Центърът ще бъде силно интердисциплинарен и ще работи заедно с цялата научна общност, индустрията и правителството, посочи още проф. Костас Папаниколас. Това сътрудничество включва и изграждането на регионални мрежи за трансфер на знания и технологии в помощ на предприемачеството. А един от най-значимите му ангажименти на регионално равнище ще е участието му в амбициозния климатичен план на Кипър, обхващащ Източното Средиземноморие и Близкия изток.

Източносредиземноморски форум за диалог

Кипърският институт и неговият Център за върхови постижения се предвижда да поемат основната научна експертиза в предложената от правителството на Кипър международна инициатива за климата. Нейната цел е страните от източносредиземноморския район да обединят усилията си за смекчаване на отрицателното въздействие на климатичните промени. Никозия предлага да координира разработването на общи политики и действия между 15-те съседни държави, за което тя води консултации с тях от почти една година.

„Кипър, който е единствената страна-членка на ЕС в този регион, с дългогодишна традиция на добри отношения и обмен със съседните държави и със значителен научен потенциал, може и трябва да поеме първостепенна координираща роля в този прпоцес”, категоричен е проф. Костас Папаниколас.

Кипърската инициатива ще представлява всеобхватен „форум за диалог”. Тя ще е платформа, където заинтересованите страни ще могат да обсъждат научнообосновани практически решения на климатичните предизвикателства, не само в национален, но и в по-широк регионален план.

Сътрудничеството между тях в тази сфера трябва да доведе до разработването на „Регионален план за действие за координация на Източното Средиземноморие и Близкия изток относно изменението на климата”. Целта е в него да се формулират реални, осезаеми действия, включително използването на най-добрите практики за справяне с проблемите. Планът, който ще е местният принос към Парижкото споразумение за климата, ще бъде представен за одобрение от конференция на равнище държавни лидери на страните в региона. Според графика, одобрен от правителството на Кипър през месец май, този висш научен и политически форум се предвижда да бъде проведен до две години, съобщи кипърският екоминистър Костас Кадис.

Кипърската международна инициатива вече бе представена на ООН и на Европейската комисия чрез нейния екокомисар, от които получи „зелена светлина”. Пълна подкрепа за нея даде и световноизвестният икономист проф. Джефри Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие в Колумбийския университет и директор на мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие /UN Sustainable Development Solutions Network/, който в началото на тази година бе в Никозия и се срещна с президента Никос Анастасиадис и екипа на Кипърския институт. През април кипърската столица посети и Лоран Фабюс, бившият премиер на Франция и „архитект” на Парижкото споразумение за климата, който също високо оцени активните действия на Никозия в региона.

Кипърската инициатива бе сред международните програми за справяне с изменението на климата, преглед на които бе направен на проведения преди дни /30 юни – 1 юли/ международен форум в Абу Даби. Той бе част от подготовката за „срещата на върха” за климата на ООН, която ще се състои на 23 септември в Ню Йорк.

„Промените на климата напредват по-бързо от предвиденото и светът е изправен пред сериозна необходимост от спешни действия, за да се избегне катастрофа”, предупреди от Абу Даби генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Кипър, най-източният член на ЕС, предава със своето начинание и силни послания на европейската политика в региона на Източното Средиземноморие и Близкия изток. Борбата с климатичните промени е един от четирите основни приоритета на Финландия като председател на ЕС, чийто 6-месечен мандат започна на 1 юли. Заявената от северната страна цел е Европейският съюз да представи пред ООН нов план, нови цели и по-добра стратегия за противодействие на климатичните предизвикателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още