IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатият Щутгарт – сърцето на антиваксърите в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел се тревожи, че скептицизмът към ваксините може да блокира излизането от пандемията

08:34 | 16.02.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Erin Scott/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Кристоф Хук олицетворява предизвикателството, пред което е  изправена Германия, предприемайки масова ваксинационна  кампания за справяне с коронавирусната пандемия. Ученият, който живее в богат район, център на високите технологии, не планира да се ваксинира с никоя от предлаганите ваксини.

„Няма да се ваксинирам", казва с усмивка пред Ройтерс Хук, молекулярен генетик и автор на статии в областта на имунологията, който преди време решил да смени занятието си.

Сега той е на 59 и обучава учители за детски градини по  педагогическата система "Валдорф", вдъхновена от езотеричния мислител Рудолф Щайнер и тръгнала от Щутгарт. Хук се е изказвал също на няколко протеста срещу локдауна и ваксините, макар че не отрича ваксините като цяло, пише в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Томас Ескрит.

"Убеден съм, че заразя ли се, ще преборя болестта", казва той за Covid-19 и допълва: "Не съм ваксиниран срещу други болести и правя това само при пътувания до тропиците, където това е задължително".

Почти една трета от германците (31 процента) казаха в анкета през декември миналата година, че няма да се ваксинират срещу коронавируса. В съседна Франция този дял е почти 50 процента.

Мнозина се безпокоят от страничните ефекти - страхове, които според експертите са преувеличени и маловажни в сравнение с опасността от заразяване с вируса. За да не подхранва подобни опасения, Европа е много предпазлива при издаването на разрешение за използване на новите ваксини.

Германският канцлер Ангела Меркел се тревожи, че скептицизмът към ваксините може да блокира излизането от пандемията, която отне живота на стотици хиляди жители на континента, опустоши икономики и затвори милиони хора в домовете им.

„Ако над 40 или 50 процента от хората откажат да се ваксинират срещу коронавируса, тогава ще носим маски много дълго време", каза тя пред германските парламентаристи по време на дебати миналата година, имайки предвид, че са нужни много високи равнища на ваксинация, за да се спре разпространяването на вируса.

Провинция Баден-Вюртемберг, където са базирани много успешни компании като производителя на "Мерцедес" - "Даймлер", и където  процъфтява нов тип мислене, отдавна се отнася предпазливо към ваксините, а нейната столица Щутгарт е "кота нула" на антиваксърското движение.

Според Института за заразни болести "Роберт Кох" нивата на ваксинацията срещу обичайните заболявания в провинцията са сред най-ниските в Германия.

Допитване на университета в Ерфурт показва, че в Баден-Вюртемберг се наблюдават едни от най-ниските равнища на доверие във ваксините като цяло и едни от най-ниските равнища на желание за ваксиниране срещу КОВИД.
Това до голяма степен се обяснява с дългогодишната традиция на индивидуализъм и регионална гордост, казва Михаел Блуме, изследовател, изучавал пространно езотеричните движения.

Дори през 19-и век, когато Южна Германия теоретично е независима от новосъздадената германска монархия, ваксинирането там е непопулярно, тъй като се смятало за нещо, наложено от пруските победители от столицата им Берлин.

Да живеем, както искаме

Баден-Вюртемберг, провинция с 11 милиона жители, известна със средновековните си градове, сурови планински пейзажи и обвития в мъгли Шварцвалд, е родно място на безброй алтернативни движения. Там са се появили движението за училищно образование по системата "Валдорф" в началото на 20-ти век, първата в света Зелена партия, създадена през 70-те години, а сега и вирулентното антиваксърско движение Querdenkerr, (“Неконвенционно мислещи"), организирало големи протести срещу блокиранията.

По света днес има няколко хиляди училища "Валдорф-Щайнер", а според допитвания "Зелени" е на второ място по подкрепа в  Германия. По същия начин движението Querdenker се разрасна в национален мащаб, тръгвайки от Щутгарт. То е основано там от програмиста Михаел Балвег, станал известен най-вече с мобилното приложение, което разработил, за да следи къде са децата му.

Организираните от движението протести привличат широк спектър от демонстранти, включително хора от крайната десница или антилибертарианци, склонни да налагат разбиранията си на другите. На тях се изказват и оратори като Кристоф Кук, чиито виждания са по-нюансирани.

На демонстрация на Querdenker през септември миналата година той убеди колегите си оратори да поискат от журналистите, отразяващи събитието, да махнат маските си.

„Ако просто приемем тези, които се страхуват от вируса, които са изложени на опасност, да могат да носят маски, да се карантинират, да спазват социална дистанция, да се ваксинират, тогава всички ние, останалите, можем да живеем както искаме. Ще трябва да сме толерантни, точно както изискваме другите да са толерантни към нас", казва той в качено в ЮТюб видео.

Идеята да се предпазват и ваксинират уязвимите и да се остави вирусът да премине естествено през останалата част от населението, както правят страните с грипа, не се ограничава само до Германия.

Учените изтъкват, че КОВИД-19 причинява смъртта на много повече хора и боледуването е много тежко, а правителствата твърдят, че болниците не могат да се справят.

Във федералната република скептицизмът към ваксините се разпространи дори в някои части от Източна Германия, където равнищата на ваксинация са много по-високи, тъй като по времето на комунизма ваксинирането беше задължително.

Допитване за обществената телевизия от декември установи, че мнозинството жители на три източногермански провинции са против бързата ваксинация срещу коронавируса и дори след дългосрочно изследване на безопасността, склонни да се ваксинират са едва 40 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
мииии "нищо" освен че нещо е праено в мазето за 5 месеца и ти сменя РНКто, "кво толко" ? ам дреме ти на салама .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 3 години
В кой останал свят не е така бе ***. В Русия, Китай, САЩ и Великобритания ваксинизирането започна много по рано и има много повече ваксинирани. Има същите ограничения за движение, в Китай даже ги бият като не слушат. Кви Билита кви Сороси ви гонят. Такива сте смешници. Повтярате едно и също, ти Вовата, Инров. Като произведени във фабрика на поточна линия сте. Не мога да ви различавам- банда бав-но-развиващи се с еднакви симптоми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, слушал съм такива глупости и друг път.За тоя твоя приятел, дето работел в ковид отделение без маска, мога само да ти се изсмея от 10 см в лицето! Хаха!Твоето мнение, неуко и неграмотно човече, което пише "вирОЗа", струва точно 0, защото нито си образовано по темата, нито си чело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Петкандраганов
преди 3 години
shinawatra,да, много интересТно.Няма да си губя времето да отговарям на интересТни умници.Др д-р Ватников,99% вироза е минал през мен и отминал. Както и през теб, зайче.Единият от приятелите ми, с когото се виждам всеки ден, работи в Ковид-отделение на голяма болница. Той не носи маска, аз не нося маска.От началото на истерията даже и от грип не съм се разболял все още.Не съм против ваксините за _истински_ болести. Но, извинете боку, ваксините срещу грип са неефективни и са ненужни за 95 % от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Петкане, такива, дето най-много се хвалите кви сте смелчаци и как на другите сърчицата им били малки, обикновено в живота сте точно обратното. Но иначе сте клавиатурни лъвове.Нещо, като комплекса на дтебния човек да се качи на голям джип, щото извън джипа никой не го приема насериозно.А "вирОЗа" ни се радвай, че не те е плеснал силно, щото и умрели има около познатите ни!Кво, иначе сочиш с пръстче, че някой бил вирусолог и учен, ама когато 98% от вирусолозите и учените твърдят нещо - не било вярно?? Ха ха! В цял свят и особено в белия свят има ваксинация, бе! Или и те са глупави, че не слушат на Петканчо тъъпотиите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
това е платен *** на Евроатлантизма тия си изкарват стотинките с трлене нема смисъл да си абиш клавиатурата .... :))Човек с трети клас до обед само като погледне тая страница с 2.4 млн. привидно умрели от този вирус и то за цял свят му става ясно за ква "Чума" иде реч .... :))https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
shinawatra
преди 3 години
Интерестно, антиваксърите какво ги плаши толкова? Толкова богати ли са, такива големи егоисти ли са, от какво толкова се притесняват? За мен това е върха на асоциализацията, тези хора не приемат обществото като такова, а интерестно откъде идва и толкова силната им жажда за живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Иван Петкандраганов
преди 3 години
Ватников,аз съм едни от тези "смелчаци", които от самото начало на истерията ви нито носят маска (защото е безполезна), нито ще се ваксинират по собствено желание. Около мен в работата са същите "смелчаци", приятелите ми - също. Никой от тях не е пострадал от вироза ви, двама го прекараха като по-тежък грип.То много смелост не трябва за това, както и много акъл не трябва, за да видите, че са ви вкарали в "тяхната" пиеса. Но сърчицата ви... сърчицата ви заешки не ви дават да мислите, другарю. Вкарали сте се в дупки, заешки дупки и ви е страх да си подадете носа.Цитираният Кристоф Хук е молекулярен генетик и автор на статии в областта на имунологията, на 59 години. Другарю доктор, Вие можете ли да се похвалите с неговити знания и опит?Дрего е лошото, господа...Ето как действат управляващите:" Германският канцлер Ангела Меркел се тревожи, че скептицизмът към ваксините може да блокира излизането от пандемията, която отне живота на стотици хиляди жители на континента, опустоши икономики и затвори милиони хора в домовете им.Ако над 40 или 50 процента от хората откажат да се ваксинират срещу коронавируса, тогава ще носим маски много дълго време"".То ест властово ще ви притискаме с безумните си "мерки", докато не се ваксинирате. Ваксинационните паспорти и чрез тях властова дискриминация вече изплуваха на хоризонта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 3 години
не е толкова до проззтотия, колкото до липса на доверие, нали уж тия държави са топ по образование...уж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И аз познавам няколко такива смели дървени философи, които много се ежеха, как било нищо и ако се разболеят щели били да го минат без проблеми...И така, докато не се разболяха. 2ма минаха само с по 10 дни 39С вкъщи, а другия беше на маркуч в болница един месец.После гледаха като поcpaни.Тоя в билницата после призна, че такива неща е видял там, че вече си представял как и него го носят.Така, че такива "смелчаци" вече сме ги виждали.После по 1-2 месеца не могат да се вдигнат от леглото и се изморяват от това, че са ходили до тоалетна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още