IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще плати скъпо, ако атакува Украйна

Москва ще трябва да обяснява хилядите жертви още в първите няколко дни на евентуална инвазия, защото украинската армия и населението няма да се дадат лесно

21:00 | 21.12.21 г. 26
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundi/Bloomberg

Въоръжените сили на Украйна са силно превъзхождани и по брой военни, и по въоръжение от руските, но биха могли да окажат ниво на съпротива, което би принудило руския президент Владимир Путин да плати цената на хиляди руски животи при евентуална инвазия.

Западни военни анализатори казват, че армията на Украйна е по-добре обучена и оборудвана, отколкото през 2014 г., когато Русия превзе полуостров Крим без бой, и силно мотивирана да защитава сърцето на страната, пише Ройтерс.

Поради тези причини те смятат, че е много малко вероятно Путин да обмисля завладяване на Украйна.

„Няма да видим голяма гигантска червена стрела да преминава през Украйна. Не вярвам, че руснаците имат способността просто напълно да превземат Украйна, нито мисля, че искат“, казва Бен Ходжис, пенсиониран американски генерал-лейтенант, който сега работи в Центъра за анализ на европейската политика.

Вероятно алтернатива, според него и други експерти, е, че Русия може да окаже натиск върху региона на юг от Донбас, вече контролиран от проруски сили, за да си осигури връзка с анексирания полуостров Крим и Черно море. Дори и тази по-ограничена руска цел ще доведе до големи жертви.

Симон Веземан, специалист по оръжия в Стокхолмския международен институт за изследване на мира, коментира, че мащабът на съпротивата срещу евентуална инвазия ще засенчи всичко, с което Русия се сблъска в предишни военни операции – например в Чечения през 90-те години или в кратката война с Грузия през 2008 г.

„Да, може да победи, да речем, високото ниво на украинските сили, но се опитайте да нахлуете в страна като Украйна с население, което е очевидно срещу вас, което е въоръжено до зъби, където повечето мъже имат поне елементарна военна подготовка, която те все още помнят. Отивате в област, която е Чечения, умножена по 10, или Грузия, умножена по 30", допълва Веземан.

По думите му в една такава ситуация руският президент ще трябва да дава обяснения за хилядите жертви още в първите няколко дни, „защото сте били достатъчно глупави, за да подкрепите бунтовниците в Донбас“, посочва още той.

Украйна казва, че 92 000 руски войници са се събрали в близост до нейните граници, а САЩ заявиха, че според оперативни данни 175 хил. души могат да влязат в Украйна още през януари.

Москва отрича да заплашва съседката си и казва, че може да мести войските си, както намери за добре, на собствената си територия. Кремъл коментира, че възприема като заплаха засилващите се връзки на Украйна с НАТО - към която организация Киев се стреми да се присъедини, и изисква гаранции за сигурност от Запада, за да смекчи кризата.

По отношение на жива сила и оръжия аритметиката изглежда мрачна за Украйна. Руската армия от 280 000 души е около два пъти по-голяма от тази на Украйна, а общите въоръжени сили от 900 000 са повече от четири пъти по-големи. Общо 2 840-те бойни танка са в съотношение 3:1 в сравнение с тези на Украйна, според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS).

Украйна утрои своя бюджет за отбрана в реално изражение от 2010 до 2020 г. Въпреки това общите разходи на страната за отбрана миналата година възлизат само на 4,3 млрд. долара, което е една десета от руските.

"По отношение на противовъздушната отбрана и електронната война има огромна пропаст между тези две сили. Трудно е да се види как Украйна не може да бъде напълно поразена от въздуха", казва анализаторът на изследването на IISS Йохан Мишел.

Русия ще се стреми да използва своето превъзходство в електронната война, за да парализира командването и контрола на противника и да прекъсне комуникациите с подразделенията на терен, допълва той.

Бойният опит на Украйна в Донбас и нейната противовъздушна отбрана с малък обсег и противотанково въоръжение – което включва доставени от САЩ ракети Javelin, биха помогнали за забавяне на всяко руско настъпление.

Мишел посочва, че по-голямата част от украинските войници са добре мотивирани, така че вероятно ще се бият до последно.

Дори победена Украйна би могла да „отвори оръжейния си склад“, да раздаде оръжия на населението и да изправи руснаците пред вид партизанска война, която би направила болезнено задържането на която и да е превзета територия. „Не бих искал да бъда след шест месеца в нито една област, която руснаците биха завзели“, казва още Мишел.

Путин вероятно ще се сблъска и с притеснения от руската общественост относно воденето на война срещу друга славянска нация, както и интензивни антируски настроения в Украйна. "Украинското население ще бъде много враждебно. Това ще струва много, много скъпо за руските сили. Наградата за това би трябвало да бъде наистина голяма, за да спечели една инвазия подкрепата и на руското общество“, заключава бившият генерал-лейтенант на САЩ Бен Ходжис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хихи ... стига де , не сме на сбирка в клубче на възраждане ... в линкчето по-долу има всичките войни на руската федерация от 1992 нататък ... :))) ... не е да са миролюбиви ... бих ти отбелезал че нямат мирен договор и с япония , там фъркат постоянно самальоти и ги плаши с ракети ... също фърка със самальоти и плаши с подводници с ракети постоянно всичките балтийски държави царчето ... после около него се въоръжавали ... добре че сме в ОТАН , щото и нас щяха да ни освобождават вероятно . с това русoфилистично население ... :))) ... в сирия ердоган трябваше да им свали 5 самальота , да изпочупи 3-400 танка и гаубици и да им избомби 2-30 пво-та за да се спрът ... :))) ... знаем колко са миролюбиви рассияните ... https://military-history.fandom.com/wiki/List_of_wars_involving_Russia#Russian_Federation_.281991-Present.29
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
В мас-медиите е пълно е със статии като тази. Предназначението им е да създадат усещането и убеждението в обикновенния човек, че руснаците ще нападат. Сега остава да има някаква "false flag attack" и готово. На времето по подобен начин бяхме подготвени за атаката на американците в Ирак. Този път американците смятат да използват прокси държави за да воюват с Русия (ако тръгнат на този вариант, а изглежда че го подготвят). Сред тези държави сме и ние. Веро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 8
redcretin
преди 2 години
С измама разкараха рашките *** от източна европа, та живнаха и полша, и чехия ... лошата раша ако не доставя, става раша без нищо, по-модерно от 19 век :) обратно *** лошадей :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 7
redcretin
преди 2 години
Историята добре помни насирането на 400 хилядна рашка армия в малка Финландия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тия глупости и фантазии си ги дрънкай в колхоза, другарко комсомолка! За всички нормални хора пPoccия е просто една токсична бензиноколонка, неслучайно няма един съсед приятел, само тук таме по някоя марионетка, като лукашенко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
serafima
преди 2 години
Пълният отказ от сътрудничество с Русия и агресия към нея е отживелица от минала епоха. Русия търси своето място в света и Европа, което й бе отнето с измамата на Запада и НАТО, включително със споразумението за буферна зона да няма съседни на Русия държави-членки на НАТО. Ако не й партнират и ако я заобикалят отвсякъде с бойна техника, ще духат супата!И стига с тези санкции. Глобализацията има и обратна страна. Няма доставки от ЛОШАТА Русия, няма бизнес в Европа. С всички последици за Европа от това.Малко история: Руснаците никого няма да нападнат, но тях нападнал ли ги отговорът ще е съдбовен.Всяка авантюрата срещу Русия винаги свършва с молби в Москва. Който се е сбил Русия, добро не е видял. Питайте шведите, турците, Наполеон, Бисмарк и Майн Фюрер.Бисмарк е казал: "Сключвайте договори с когото искате, разгръщайте каквито желаете войни, но никога не закачайте руснаците." " Знам 1000 начина как да изкарам руската мечка от бърлогата, но не знам нито един как да я върна обратно "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бързо всички наказани от живота и съдбата лузъри на амбразурата! Защо всички толкова си приличате, в живота нули, а тук клавиатурни пекенези. Ее, без Митю, той по-прилича на медуза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Миглена, време е да смениш дилъра и да минеш на по-леки субстанции :) Попрекалила си с L-C-D-то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Това го знаем за правата на ***. Когато на всички кухи *** по земното кълбе стане ясно, че янките са най-големите нарушители на тия права - тогава може да се говори. За сега много мозъци са полирани до блясък! Една гражданска война нъмбър ту може и да ги понадраска... Тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Договорът за продажбата на Аляска не е спазен. В него има клауза за правата на коренното население, която грубо е нарушена. Какво чака Жужо, а не си прибере не само Аляска, но и изконната руска земя Калифорния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още