IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската ВТБ предлага и депозити в юани с до 8% годишна лихва

Според банката китайската валута сега е "една от най-достъпните и обещаващи опции"

12:11 | 10.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската банка ВТБ предлага възможност за откриване на депозит в китайски юани с максимална годишна лихва от 8% - мярка в опит да се пребори със санкциите на западните държави за финансова изолация, съобщава Bloomberg.

Депозитите могат да бъдат отваряни дистанционно чрез онлайн услугата на банката, а минималният им размер е 100 юана (16 долара), съобщи базираният в Москва кредитор. Във физически клонове депозитите ще може да са минимум от 500 юана.

ВТБ, която е една от водещите руски банки, обяви, че в светлината на поскъпващия долар и евро китайската валута сега е „една от най-достъпните и обещаващи опции“. Тримесечната депозитна ставка е 8% в долари и 7% в евро, а шестмесечната за депозити в рубли е 21%, посочват от ВТБ.

От началото на годината рублата поевтинява с около 38% спрямо както китайския юан, така и американския долар.

„Някои руски банки не могат да получат достъп до други валути, така че юанът може би е най-добрата друга алтернатива“, отбелязва Кон Гон от Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Все пак най-лесният начин Русия да набере юани е да получи юани чрез сделки. Клиентите на руските банки, които са износители, могат да продават на Китай и да получат юани като плащане“, допълва той.

Руските банки се намират под все по-голям натиск с увеличаването на западните санкции след инвазията в Украйна. Кредиторите гледат с надежда Китай, очаквайки да започнат да използват системата UnionPay за кредитни карти, след като Visa и Mastercard прекратиха операции в Русия.

По данни на ВТБ през последната седмица потребители са вкарали над 2 трлн. рубли (15 млрд. долара) в традиционни спестовни продукти.

Руската централна банка и държавният суверенен фонд на страната по всяка вероятност притежават общо китайски облигации на стойност 140 млрд. долара, изчисляват от ANZ в доклад от миналата седмица.

Санкциите паралелно поставят фокус и върху Китай, който има сключена суап сделка за няколко милиарда долара с Русия, за това дали ще помогне на Москва, парирайки усилията за изключването ѝ от световната финансова система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още