IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият по богатство руснак влиза в списъка със санкции на ЕС

14 руски богаташи са в новия списък санкционирани, както и 140 души от горната камара на руския парламент

18:03 | 10.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз одобри санкции срещу 14 руски богаташи и част от семействата им, както и на над 140 членове на горната камара на руския парламент в рамките на последния кръг от санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна.

Списъкът включва Андрей Мелниченко, основател и контролиращ акционер на производителя на минерални торове и земеделски продукти EuroChem. Той контролира и най-големият доставчик на термални въглища в Русия СУЭК. Той е втори по богатство в страната със състояние от 21 млрд. долара по данни на индекса Bloomberg Billionaires Index.

В сряда Мелниченко е подал оставка от борда и е отказал да бъде контролиращ акционер на Eurochem, заяви неговият говорител Алекс Андреев, цитиран от Bloomberg.

В списъка е и Дмитрий Мазепин, собственик и главен изпълнителен директор на компанията за торове Uralchem. Там е и неговият син Никита – състезател от „Формула 1“, чийто договор с отбора Haas F1 Team наскоро бе прекратен.

Санкционирани са още Вадим Мошкович – основател и контролиращ акционер на една от най-големите руски земеделски компании Ros Agro; Андрей Гурйев – главен изпълнителен директор на най-големият в Европа производител на фосфатни торове PhosAgro; и главният изпълнителен директор на руския превозвач „Аерофлот“ Михаил Полубояринов.

Гурйев е син на Андрей Гурйев-старши, който основава PhosAgro и чието семейство притежава контролиращ дял в компанията. Гурйев-старши има нетно състояние от 5,6 млрд. долара по данни на Bloomberg Billionaires Index.

ЕС също така изключва три беларуски банки от системата за международни разплащания SWIFT. Това са „Белагропромбанк“, „Дабрабит“ и Банката за развитие на Република Беларус.

Ограничения са предвидени и за износа на технологии за морска навигация към Русия. Пакет за по-добро прилагане на ограниченията, включително в случаи, когато става въпрос за криптовалути, също бе одобрен.

Други имена в списъка на ЕС са това на милиардера Дмитрий Пумпянский, собственикът на най-големият производител на стоманени тръби в страната TMK PJSC; Владимир Кириенко, главен изпълнителен директор на онлайн компанията VK; Александър Винокуров – управляващ партньор и президент на инвестиционната компания Maraton Group и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Мафиоти :( И тук има много такива ... и си живяха дълго време подкрепяни от старата комунистическа клика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още