IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан настоява ЕС да отпусне блокираната помощ за Covid-19

Със своя фонд на стойност милиарди евро ЕК искаше да предостави бърза помощ в кризата. За Унгария изплащането на средствата е блокирано

14:15 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg LP

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан призова Европейската комисия да отпусне средствата от фонда за възстановяване, предназначени за Будапеща, но блокирани.

Войната в Украйна представлява безпрецедентно предизвикателство за държавите членки на ЕС", пише Орбан в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Рисковете за сигурността и икономическите тежести ще бъдат понесени преди всичко от страните, които „защитават източната граница на ЕС", казва унгарският премиер, цитиран от DPA.

Унгарското правителство оповести писмото, изпратено в петък, в сряда. Програмата на ЕС за възстановяване предвижда помощ на обща стойност 800 млрд. евро след коригиране на цените. Тя има за цел да помогне на получателите да преодолеят щетите, причинени от пандемията на коронавируса.

От около осем месеца Европейската комисия блокира изплащането на средствата за Унгария. От дясното националистическо правителство на Орбан се изискват преди всичко допълнителни гаранции и предпазни мерки срещу злоупотреби. Ръководителят на правителството в Будапеща многократно е обвиняван, че отклонява средства от ЕС в джобовете на зависими от правителството олигарси.

В писмото до председателя на ЕК Фон дер Лайен Орбан се застъпва за „бързо, целенасочено и гъвкаво използване на средствата на ЕС". Будапеща се нуждаела от тези средства за отбрана, защита на границите и управление на хуманитарни кризи.

В Унгария на 3 април предстоят парламентарни избори. За първи път от дванадесет години насам обединената опозиция отправя предизвикателство към ръководителя на правителството. Социолозите очакват близък резултат. Според наблюдатели Орбан е изпразнил държавната хазна с щедри предизборни подаръци за семейства с деца, пенсионери и други групи от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още