IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месец по-късно: Московската борса отново ще търгува с всички руски акции

Въпреки това остават редица ограничения: съкратен търговски ден, забрана на продажби на късо и на търговия от страна на чужденци

19:55 | 26.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Месец след началото на агресивната война на руския президент Владимир Путин срещу Украйна през следващата седмица Московската фондова борса за първи път ще позволи търговия с акции на всички руски компании. Досега бяха разрешени само акции на 33 дружества. Този понеделник е предвиден съкратен ден за търговия с руски акции - от 9,50 до 13,50 ч. (10,50-14,50 ч. по българско време), съобщи Руската централна банка в Москва. Късите продажби продължават да бъдат забранени, се казва в съобщението.

След началото на войната на 24 февруари фондовата борса беше затворена в продължение на седмици и едва миналия четвъртък възобнови ограничената си търговия. Цените на много ценни книжа бяха скочили рязко, поради което дружествата успяха да компенсират част от загубите. В петък обаче повишенията бяха компенсирани. Първата стъпка за отваряне на пазара беше направена още в понеделник, когато отново се търгуваха държавни облигации. Разрешени бяха обаче само някои трансакции, които служеха за изпълнение на задължения между участниците на пазара и чуждестранни бизнес партньори. Според информацията това се отнася за сделки, сключени преди 28 февруари с контрагенти от държави, наложили санкции на Русия.

Акциите на руски компании, като на газовия монополист „Газпром", петролната компания „Лукойл" и държавната авиокомпания „Аерофлот", се сринаха след началото на войната, поради което търговията с ценни книжа просто беше преустановена. Със забраната централната банка искаше да избегне изкривявания в резултат на санкциите, наложени от западните държави. Рублата, чиято търговия не беше прекъсната, се срина до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото.

Правителството на САЩ разкритикува действията на руската фондова борса. „Това не е истински пазар или устойчив модел, който само подчертава изолацията на Русия от световната финансова система", заяви в четвъртък заместник-съветникът по националната сигурност Далип Синг. Той заяви, че Русия е дала ясно да се разбере, че ще вложи държавни средства в изкуствено поддържане на акциите на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 2 години
Буахахахахаххаха, каква "търговия", руската държава изкупува акциите на фалиралите компании срещу рубли, които са по-евтини от тоалетна хартия, ххахахаххахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
А не бе, само *** може и без къси - че то по-зле и от скопената БФБ :) На половин работен ден. Пръснаха им г.з.!Ко става с теб, обяви ли официално фалита вече, велики инвеститоре в рашки джънк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Не съм видял да определят нещо подобно.Мнение всеки може да изкаже, ей на тебе никой не ти обръща внимание,но го правиш нон стоп, пък със сигурност много по-малко влияние имаш от Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
И кои са САЩ, че да определят какви руски акции да се търгуват на руската борса и какви не - откога докога и как да се търгуват? Абе, тия що си въвират мрсните гаги навсякъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още