IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските акции почти заличиха ръстовете след отварянето на Московската борса

В петък индексът MOEX затвори с 3,7% по-ниско след ръста от 4,4% в четвъртък. Най-силно поевтиняха акциите на "Газпром" - с 12%

19:30 | 25.03.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руските акции поевтиняха в петък, изтривайки по-голямата част от повишенията на цените, постигнати през предишната сесия в четвъртък, когато пазарът беше отворен отново след рекордно дълго затваряне в опит да се ограничат разпродажбите.

В петък руският индекс MOEX затвори с 3,7% по-ниско, след като се повиши с 4,4% в четвъртък.

Най-губещи бяха акциите на газовия гигант "Газпром", които поевтиняха с 12%, след като САЩ и Европейският съюз постигнаха споразумение за намаляване на зависимостта от руския природен газ.

Индексът се повиши по време на съкратената сесия в четвъртък, а спадовете в петък бяха ограничени, тъй като руското правителство взе мерки за ограничаване на разпродажбите, включително забрана за продажби на местни акции от чуждестранни инвеститори и забрана на късите продажби. Целта на мерките бе да се избегне повторение на спада от 33%, регистриран през първия ден от инвазията в Украйна миналия месец.

Руските акции са най-зле представилите се в света от началото на годината.

Русия бавно възобновява търговията си с акции, след като я спря от 28 февруари до вчера заради безпрецедентните санкции срещу страната.

Днес Московската борса проведе търговия с 33 акции от състава на MOEX, докато акциите извън индекса се търгуваха в специален режим на договаряне.

Книжата на "Лукойл" и на "Сбербанк" поевтиняха, докато тези на производителя на торове "Фосагро" и на Новатек поскъпнаха.

"Вчера основната тема бяха горещи пари в търсене на тактически покупки", коментира Дмитрий Полевой, анализатор в Locko-Invest в Москва. "Днес изглежда пазарът се движи от известни продажби плюс повече активност от хора, които останаха настрана вчера". "Определянето на цените ще отнеме време, тъй като е трудно правилно да се преценят новите справедливи цени. Историята със санкциите все още е с отворен край."

Някои участници на пазара предупредиха да не се разчита твърде много на пазарните движения тази седмица, тъй като чужденците, на които беше забранено да продават, държат повече от половината от свободно търгуваните акции на руския фондов пазар. Белият дом разкритикува частичното възобновяване на търговията с акции, наричайки го "отваряне на пазара в стил Потьомкин", заявявайки, че това не е истински пазар.

Все пак някои казват, че местните дребни инвеститори могат да купуват акции за защита от инфлацията, а от Московската борса заявиха, че делът на индивидуалните инвеститори в обема на търговията в четвъртък е 58%.

Забраната за продажби от чужденци предпази местния фондов пазар от по-дълбок срив, след като руските акции бяха изключени от глобалните индекси, а борсово търгуваните фондове, проследяващи акциите на руски компании, бяха замразени.

Европейските компании с бизнес експозиция към страната загубиха над 100 млрд. долара пазарна капитализация от началото на войната, а глобалните депозитарни разписки на руските компании поевтиняха с повече от 95%, преди да бъдат спрени от търговия.

По-рано този месец правителството обяви, че до 10 млрд. долара от Националния фонд за благосъстояние може да бъдат изразходвани за закупуване на местни акции. Въпреки това Русия досега се въздържа от използването на своя суверенен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ооо, как е колега?Аз съм нагоре с 10.6% от началото на годината, при теб как са нещата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
2. България може да разработи собствен микс от газови доставки. Може да се разработи и находището на газов хидрат. До края на годината доставките на газ може да са от реверс на газа, от гърция и от втечнен газ3. Много чужденци не могат да разберат българската народопсихология. Ние имаме една много интересна особеност- българският инат, който в над 90 процента от случаите играе ролята на мотиватор за нашите действия. Достатъчно е някой само да се пробва да ни изнудва, и това автоматично включва действието му, като ни действа в стил катализатор за намиране на решения, чрез които ставаме независими от изнудвача. Колкото повече ни се повтаря, че сме зависими, толкова повече търсим работещи решения за манципацията ни. Та- в тази светлина- сметките ви са грешни, защото изобщо не включват общата енергийна газова политика на ЕС, както и днешното решение ЕС да преговаря с газпром като организация. Освен това- българите помним отлично, как газпром продаваше руски газ на германия на цена, ПЕТ ПЪТИ по-ниска, отколкото на България и то- години наред. Затова и имаше предприети мерки от ЕС по този въпрос, а газпром се съгласи да намали цената на газа за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Давам няколко теми за размисъл- Премиерът: ЕК ще преговаря с Газпром от наше име 25 март 2022 20:34 Обновена в 21:49 дарикнюз "Идеята да купуваме заедно газ от трети страни, включително и от Русия, се осъществи като план. Не е задължително да се участва в този механизъм, но които страни, а то доста страни искат, ще бъдат включени. Това означава, че Европейската комисия ще преговаря с "Газпром" от наше име. Това вече е съвсем различно, отколкото една малка България с малка консумация да отива и да преговаря си гигант, като "Газпром", обясни Петков и допълни: "Включи се и идеята за потенциален таван на цените, но това ЕК трябва да анализира. При всички случаи това, че ще може да преговаряме заедно страните, променя изцяло играта с това кой колко пазарна сила има в тези преговори. Сега вече ние отиваме заедно и казваме - искаме по-добри условия, искаме по-добри цени. Това е особено важно за България. Както знаем - договорът ни изтича тази година""Сега, когато 75% руския газ идва в ЕС, те вече няма къде да ходят. Ще трябва да преговаряме на равни начала по съвсем различен начин. Това беше огромна победа за българския интерес в този момент", каза още министър-председателят. ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Сега и от газови пазари ли взе да разбираш? Ще те разочаровам !!! САЩ нямат нито капацитета, нито възможностите да заменят Газпром. Съжалявам. Доказаните им газови залежи, според ВР от 19-а година, щяха да стигнат за 12-14 години още. А какво би станало, ако започнат да дават и на ЕС? Или ще ни "дават" както на полша, купувайки го тайно от Русия? После - има ли толкова танкери? После - има ли достатъчно регазифициращи мощности? После - как ЕС ще се бори с винаги плащащите повече азиатци и колко ще струва то на и без това закъсалата европейска икономика? Какво ще стане с нея при газ на цена 2.5-3$ за метър ??? Как ще реагира бизнесът в ЕС, хората в ЕС? То е лесно да се говорят големи приказки - ама как се минава от газът на "изнудвачите" за 300$, на този на "приятелите" по 3$...ама на метър? Дори САЩ да лишат Азия от газ (а те винаги продават на тия, дето плащат повече), то азиатците ще трябва да вземат газ отнякъде... интересно отъкде, ако не пак от Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Интересно, вчера, когато руските акции направиха огромни ръстове, не посветихте статия на това? И тоже мн интересно как ръстът е бил 4.4% вчера, при положение че над половината компании поскъпнаха с двуцифрено - а въпросната Фосагро - една от последните ми инвестиции с 26% ??? Тя още вчера бе на рекордни в цялата си история цени. Тия от Белият дом кой ги пита? Съмнявам се байдън, дето не знае дори къде е кeнeфът на Белият дом, да знае какво е Потьомкин. Както и да е - чаканият от мнозина катастрофален срив на московската борса и зануляването и, не се получи. А аз се изморих всеки ден да обяснявам на хора, които ме питат откъде да си купят руски акции - и да ги разочаровам, че засега това не е възможно. Кой реши, че при отварянето на борсата за чужденци - всички ще продават и няма да има кой да купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Хихихихи- та какво точно беше за ''великият'' руски държавен гигант газпром;0 Май пазарите реагират по съвсем различен начин от този, който предсказваха в този форум руските ''застъпници'', на споразумението между САЩ и ЕС за доставка на втечнен газ;0 Сбогом, газпром- няма да ни липсва твоето руско изнудване....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още