IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд е завладян от страхове относно прегряването на саудитската икономика

Не финансирането е ограничението, а икономическото изтичане, изтъква финансовият министър на кралството Мохамед Ал-Джадан

21:30 | 14.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия иска да избегне прегряване на икономиката, докато насочва инвестиции с цел да отклони кралството от петрола като основен източник на приходи, пише Bloomberg.

Министърът на финансите Мохамед Ал-Джадан предупреди, че макар огромните инвестиции на страната да ѝ помагат за растежа на непетролната икономика, кралството трябва да внимава за „прегряване“ – което може да доведе до ускоряване на инфлацията.

„Ако не позволите на икономиката ви да се впише във вашите проекти, основното, което ще се случи, е, че ще внасяте много повече“, изтъква Ал-Джадан по време на Катарския икономически форум. В резултат на това Саудитска Арабия може да се окаже без фабрики и друг капацитет, необходим за поддържане на нейните планове, добавя министърът.

Според него е разумно да се предостави повече време за този преход.

Икономическото преустройство, известно като „Визия 2030“, среща някои пречки осем години след като беше обявено от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Ал-Джадан призна по-рано, че може да има забавяния или ускорения за някои проекти.

Според плана на престолонаследника Саудитска Арабия налива стотици милиарди долари във всичко - от електрически превозни средства до полупроводници и спорт.

„Всъщност не финансирането е ограничението“, посочва финансовият министър. „Това всъщност е икономическото изтичане“.

По-бързият ръст на цените и прегряването на икономиката в размер на 1,1 трлн. долара вероятно ще са резултат от разходите „при сегашните обстоятелства на сериозен инфлационен натиск по света и сериозни увеличения на разходите за финансиране“, изтъква Ал-Джадан.

Бюджетът на кралството изпадна в дефицит след първия си излишък от години, главно поради по-ниските цени на енергията и производството, както и поради високите разходи. Сега Ал-Джадан прогнозира фискални дефицити до 2026 г.

Но той заяви, че е убеден, че кралството ще изпълни плановете си въпреки високата цена, тъй като извлича повече приходи от източници, различни от петрола, и възприема предпазлив подход при предположенията колко може да спечели от търговията със суров петрол.

„Ние сме много консервативни в нашите прогнози и следователно в нашите планове за това как приходите от петрол ще покрият тези разходи“, казва Ал-Джадан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 14.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още