fallback

Какво направи Русия, за да укрепи рублата?

Стойността на руската национална валута се повиши, но интересът се поддържа изкуствено

17:13 | 31.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Санкциите, които въведе Западът срещу Русия заради военната инвазия в Украйна, сринаха стойността на руската валута, пише CNN. Месец след началото на войната обаче рублата вече възстанови всички загуби и дори в момента се търгува над нивата от 24 февруари.

Ако се чудите как е възможно това, Централна банка на Русия предприе редица драстични ходове в последните седмици - интервенира на пазара, ограничи възможностите на инвеститорите и бизнеса да продават рубли, както и други мерки в защита на националната валута.

Сред тях са увеличаване на лихвата (до 20%), което окуражи руснаците да спестяват в местна валута.

Някои от стъпките изглеждат малко "принудителни". Например големите компании, които изнасят руски стоки, трябваше да обменят 80% от техните приходи в чужда валута в рубли, а не да ги държат в долари или евро. Една от тези компании е "Газпром". На руските брокери беше забранено да продават гаранции, издавани от чуждестранни лица, а на резидентите са забранени банковите преводи извън Русия.

По заповед на руския президент Владимир Путин "Газпром" трябва да продава своя газ на "враждебните държави" за рубли, а не както е по договор - в евро или в долари. По-рано днес (31 март)говорителят на Кремъл съобщи, че механизмът за това е готов и поръчението на Путин е изпълнено. Засега обаче начинът, по който западни компании могат да платят за газа в рубли, не е публичен, посочва "Интерфакс".

Междувременно и Путин съобщи на германския канцлер Олаф Шолц, че засега това изискване не се отнася до европейските държави. Клиентите от ЕС ще плащат както досега - в долари или евро, на "Газпромбанк", която не е под санкции, а тя ще превалутира плащанията и ще ги насочва към "Газпром". Засега не е ясно дали тази схема ще бъде одобрена от Европа.

С всички тези мерки Русия реално поддържа изкуствено интереса към националната си валута. Но проблемът за Москва е, че руската икономика върви към разруха и никой инвеститор или компания не иска да купува рубли по свое желание. Веднъж, когато някое от горните условия отпадне, стойността на руската валута ще се срине, и то драматично, допълва CNN.

Подобно е положението и на Московската фондова борса - основният индекс MOEX се повиши в първите дни, когато борсата отвори. Но търговията беше силно ограничена - до около 33 акции, имаше и редица забрани, включително и на къси продажби. Когато обаче ограниченията отпаднаха и в търговията се включиха всички акции, стойността на индекса отново тръгна надолу.

Или с други думи ръстът на стойността на рублата не трябва да се приема като индикация за съживяване на руската икономика. Страната всъщност е пред най-дълбоката си рецесия от 90-те години на миналия век насам, а според анализи на S&P Global Market през тази година руската икономика ще се свие с около 1/5.

Подобна е прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) относно икономиката на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
fallback