IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Отговорът ни срещу Литва няма да е само дипломатически

Ответните мерки се готвят на междуведомствено ниво, заяви говорителката на външно министерство

12:54 | 22.06.22 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Отговорът на Москва по забраната на Литва за транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, към руския ексклав Калининград няма да бъде само дипломатически, а и практически по своя характер, заяви говорителката на руското външно министерство в сряда, цитирана от Ройтерс.

„Що се отнася до ответните мерки, в момента възможните мерки се разработват в междуведомствен формат. И Литва, и ЕС, чрез дипломатическите си мисии в Москва, бяха уведомени, че подобни действия са недопустими и че предприетите стъпки трябва да се променят и ситуацията да се върне към законна и легитимна посока“, каза Мария Захарова в седмичния си брифинг. „Ако това не се случи, тогава, разбира се, и това беше подчертано на всички нива в Москва, ответните действия ще са неизбежни", каза тя.

„Един от основните въпроси е за това дали отговорът да бъде изцяло дипломатически. Отговорът е: не“, допълни тя. „Отговорът няма да бъде дипломатически, а практически“, каза говорителката.

Захарова не даде подробности за характера на мерките, които Русия планира да предприеме срещу Литва.

Ръководителят на съвета за сигурност на Кремъл, от своя страна, заплаши „населението на Литва“ в ескалация на спора около отказа на литовските железници да позволи някои стоки да преминат към руския екслав Калининград.

След среща в региона, който се намира между Литва и Полша, на около 1300 км от Москва, Николай Патрушев, близък съюзник на Владимир Путин, във вторник засили реториката, заплашвайки със „сериозни последствия“.

„Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия“, каза Патрушев. „Подходящи мерки ще бъдат взети в близко бъдеще. Техните последици ще имат сериозно отрицателно влияние върху населението на Литва“, каза той.

Патрушев също не уточни какви ответни мерки ще предприеме Русия, просто заявявайки, че ще бъдат „междуведомствени“. Литва вече блокира руския енергиен внос, оставяйки малко други възможности за Кремъл.

През уикенда литовските държавни железници заявиха на руските си клиенти, че вече не могат да транспортират стомана или желязо през европейката територия до Калининград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 5
Biso
преди 1 година
Няма нужда от гъба в Брюксел. Гледам в Германия производствената инфлация е почти 38%. Сигурно и в други европейски стране е подобно положението. Като добавим и вдигането на лихвите по кредитите на фирмите и гражданите, след 6-12 месеца може да се окажем в една хубава рецесия и ще бъде много весело за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
deant
преди 1 година
То стига една гъба в Брюксел да се случи, после и да ги победим руснаците, 100 години няма оправяне тоя континент. Да не се случва дано, обаче и двете страни се дърпат за опашките и става все по реален сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
redcretin
преди 1 година
Елате пиленца при НАТО :) И тях ли ще се пробвате да освобождавате, чак сега настъпването на мотики ще ви разцепи ниското рашко челце :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още