IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски уволни петима украински посланици, включително в Германия

Боевете на фронтове в източната и южната част на Украйна продължават, шестима цивилни са загинали при ракетно нападение

10:47 | 10.07.22 г.
<p>
	Украинският президент Володимир Зеленски.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е уволнил редица високопоставени пратеници на Киев в чужбина, включително посланика на страната в Германия, предава Ройтерс.

Зеленски съобщи за уволнението на посланиците на Украйна в Германия, Индия, Чехия, Норвегия и Унгария и допълни, че се подготвят нови кандидати за позициите.

„Тази ротация е нормална част от дипломатическата практика“, заяви той в комюнике.

Не е ясно дали пратениците ще получат нови назначения.

Зеленски призова дипломатите си да засилят международната подкрепа и военна помощ за Украйна, докато страната се опитва да отблъсне нашествието на Русия, което започна на 24 февруари.

Отношенията на Киев с Германия, която е силно зависима от руски енергийни доставки и също така е най-голямата икономика в Европа, са особено чувствителни.

Андрий Мелник, който беше назначен от предшественика на Зеленски за посланик в Германия в края на 2014 г., е добре известен сред политиците и дипломатите в Берлин.

46-годишният Мелник редовно публикува дръзки послания в социалните мрежи и нарече политиците и интелектуалците, които се противопоставят на въоръжаването на Украйна за борба с руското нашествие, умиротворители.

Преди време той обвини германския канцлер Олаф Шолц, че се държи като „обиден левербурст“, когато Шолц не прие веднага покана от Зеленски да посети Киев.

В момента Киев и Берлин спорят заради произведена в Германия турбина, ремонтирана в Канада.

Германия иска Отава да върне турбината на руския газов гигант „Газпром“, за да пренася газ за Европа, но Киев призова Канада да запази турбината, като заяви, че връщането ѝ ще наруши санкциите срещу Москва.

В събота Канада съобщи, че ще върне турбината.

Междувременно боевете на фронтове в източната и южната част на Украйна продължават, като при ракетна атака са загинали шестима цивилни. В същото време САЩ се опитват да мобилизират международна подкрепа в противопоставянето на нашествието на Русия.

Руски сили са атакували украински позиции близо до източния град Славянск, но са били принудени да се оттеглят, съобщи украинската армия и допълни, че руските сили са извършили нападение с крилата ракета срещу североизточния град Харков от тяхната страна на границата. Тя не съобщи подробности за щети или загинали.

Губернаторът на Луганск Сергий Гайдай заяви, че руските сили се събират в района на село Билогоривка, на около 50 км източно от Славянск.

„Врагът подлага на артилерийски обстрел околните селища, като извършва въздушни удари, но все още не може бързо да окупира цялата Луганска област“, написа той в Телеграм.

„Само през последната нощ руснаците извършиха седем артилерийски обстрела и четири ракетни нападения“, допълни Гайдай.

Ройтерс не може да потвърди независимо съобщенията от бойното поле.

Русия твърди, че иска да установи контрол върху целия Донбас, източната индустриална област, от която са част провинциите Луганск и Донецк, в полза на подкрепяните от Москва сепаратисти в двете самопровъзгласили се народни републики.

Губернаторът на Донецка област съобщи, че шестима цивилни са били убити при руско ракетно нападение срещу жилищна сграда в град Часов Яр, на около 30 км югоизточно от Славянск. Около 30 души са блокирани под развалините.

Руската осведомителна агенция ТАСС съобщи междувременно, като се позова на проруски сепаратисти, че украинските сили са подложили на артилерийски обстрел жилищни квартали в Донецк.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е в Азия, където призовава международната общност да обедини сили в осъждането на руската агресия.

В събота той каза пред журналисти, че е изразил притеснението си пред китайския си колега Уан И относно сближаването на Пекин с Москва.

Двамата се срещнаха за над петчасови разговори в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20 на индонезийския остров Бали. Руският външен министър Сергей Лавров напусна срещата в петък, като изрази възмущение от „трескавите критики“ на Запада.

Китайското външно министерство съобщи, без да дава подробности, че Уан и Блинкен са обсъдили Украйна.

То цитира Уан, който е заявил, че китайско-американските отношения са в опасност от още по-голямо отклонение от правия път, като много хора смятат, че „САЩ страдат от все по-сериозен пристъп на „Чайнафобия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още