IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическа битка на китката - Путин сменя швейцарски часовник с руски

Ексклузивният модел с черен оникс струва около 24 хил. евро

10:41 | 29.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT</em></p>

 Снимка: EPA/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

Президентът на Русия демонстративно насърчава националната икономика: според съобщения в медиите вместо швейцарска марка Владимир Путин отскоро носи ръчен часовник, произведен в Русия. Според медийни публикации той е с марката Imperial Peterhof Factory на руския производител „Ракета“.

Според онлайн вестника gazeta.ru часовникът струва 1,5 млн. рубли, което се равнява на около 24 хил. евро. Според статията президентският часовник е ексклузивен екземпляр: черният оникс, използван за рамката, може да бъде поръчан само от Путин, но не и от други клиенти.

„Часовникът на президента е с черен оникс. Сега не използваме този конкретен камък, за да може часовникът да запази своята ексклузивност. Можете да поръчате подобен часовник, но с различен камък. Цената на часовника винаги е една и съща: 1,5 млн. рубли. Часовниците са унисекс, но не познавам момичета, които да си ги поръчват. Поръчват ги предимно мъже. В момента разработваме женски модел, който ще е с диаманти. Вероятно ще струва по-скъпо", заявиха от компанията.

След руското нападение над Украйна в края на февруари страната е обект на мащабни санкции. Много международни компании се оттеглиха от Русия. Поради това много стоки и продукти вече не могат да се произвеждат и доставят там. Москва обаче многократно подчертава, че ще преживее наказателните мерки и дори ще излезе по-силна от тях.

По-лошо качество за по-висока цена

Според „Комерсант" досега лидерът на Кремъл често е носил модели, произведени от швейцарските производители Blancpain или IWC. „Да не забележиш разликата е все едно да объркаш бившия Mercedes-Benz Pullman Guard на президента с настоящата му лимузина Aurus Senat", гласи коментар в руския всекидневник, който пръв съобщи за новия часовник на ръката на Путин.

Журналистите обясняват преминаването към руския модел с функцията на руския президент като модел за подражание: Путин иска да даде добър пример и да демонстрира личната си ангажираност с програмата на правителството за заместване на вноса.

Тази програма предвижда руската икономика да произвежда възможно най-много компоненти, стоки и продукти, които липсват поради западните санкции. Повечето икономисти обаче не вярват, че това ще бъде успешно поради тесните взаимовръзки на световната икономика. Те смятат, че най-вероятният сценарий е деиндустриализация с по-лошо качество на по-висока цена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тоя часовник е като оня робот, дето москалите изкараха на едно изложение, в който се оказа,че има човек. И тук така - мрханизма му швейцарски, ама му сложили няква друга кутия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Naematel
преди 1 година
Тъжното е че 99% от поданниците на тази "велика" страна не могат да си го позволят та не знам какво точно насърчава джуджето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
В рассия може да се произведе всичко , стига да е един екземпляр ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Petar2015
преди 1 година
Не разбирам ползата от носенето на ръчни часовници в 21 век. Те не могат да се проследят дистанционно, а всеки е длъжен да носи мобилен телефон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още