IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ прекъсна доставките и на Латвия

Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС, твърди ЕК

11:40 | 30.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Руският енергиен гигант „Газпром" спря доставките на газ за Латвия след напрежението между Москва и Запада заради конфликта в Украйна и широкообхватните европейски и американски санкции срещу Русия, предаде AFP.

„Днес "Газпром" спря доставките на газ за Латвия заради нарушения на условията за покупка", съобщи руската компания в Telegram.

Още в сряда „Газпром" драстично намали доставките на газ за Европа през газопровода „Северен поток" до около 20 процента от капацитета му, а в понеделник руската държавна компания обяви, че ще ограничи доставките до 33 милиона кубически метра на ден - половината от количеството, което доставяше преди ремонта на турбината, за която все още се водят спорове. Пълният капацитет на тръбата е 167 млн. куб. м. дневно.

Държавите от ЕС обвиниха Русия в ограничаване на доставките на газ като отмъщение за западните санкции заради намесата на Москва в Украйна. 

А през изминалата седмица ЕС договори план за намаляване на потреблението на газ с 15% до края на март догодина.

Проблемите с доставките на газ от Руската федерация в различна степен в момента засягат 12 страни от ЕС, съобщи междувременно ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като отново напомни необходимостта страните да бъдат подготвени за евентуално пълно прекъсване на доставките занапред.

„Русия намали или прекъсна доставките на газ за 12 страни от ЕС. Трябва да се подготвим за по-нататъшни прекъсвания или дори пълно спиране на доставките на руски газ", каза тя в интервю, публикувано в събота в португалския вестник Diário de Notícias. В интервюто тя отбелязва, че „през първото полугодие на 2022 г. ЕС е закупил 38 милиарда кубически метра втечнен природен газ, и тези обеми до някаква степен компенсират намалението на руските газови доставки с 28 милиарда кубически метра". ЕС вече получава все повече и повече газ от Норвегия, страните от Персийския залив, Алжир и региона на Каспийско море, и резултатите вече са видими, допълва фон дер Лайен.

„Значителен е и колективният договор на страните от ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%. Това ще помогне за създаването на резерви в очакване на зимата", добавя ръководителят на ЕК. Що се отнася до Иберийския полуостров, според нея „с общи усилия той може да се превърне в платформа за доставка на LNG от Африка и Америка до страните от ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Последни конвулсии на горгоната гъзпром . Още преди години удвоиха капацитета на интерконекторът Литва-Латвия . Сега крадците на съдомиялни машини уплътняват капацитета на терминалът в Клапейда ... :))) ... М/у другото латвийците си строят техен близо до Рига , който ще е готов догодина ... порката дай нещо за купонната система в щатите ... ?! ... Гиперзвуците утекоха в небето на Украйна , калибрите нещо могат само жилищни сгради да целят , искандерите свършиха , едните гаубици останаха да бранят честа на могучая ... Естествено и твоите и на Импа безсмислици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още