IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изяви желание да поднови мирните преговори

Това стана, след като Съветът за сигурност на ООН не обвини директно страната за потъването на южнокорейски военен кораб по-рано тази година

13:47 | 10.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Северна Корея изяви желание да поднови мирните преговори

Северна Корея обяви, че иска да поднови преговорите за ядрено разоръжаване и изрази задоволство от изявлението на Съвета за сигурност на ООН, което не обвинява директно страната за потъването на южнокорейски военен кораб по-рано тази година, предаде Ройтерс.

Китай от своя страна призова Южна и Северна Корея да оставят потъването на кораба зад себе си и да се върнат на масата за преговори.

В петък Съветът за сигурност обяви в свое изявление, че осъжда потъването на южкокорейския кораб през март, но не обвини директно Северна Корея, което страната приветства като "голяма дипломатическа победа".

Шестстранните преговори, които включват Северна и Южна Корея, САЩ, Япония, Русия и Китай, са в застой от 2007 г., а споразумението за разоръжаване от 2005 загуби значение, след като Пхенян направи ядрени опити.

Говорител на външното министерство на Северна Корея е заявил, че страната ще положи необходимите усилия за сключване на мирен договор и ядрено разоръжаване по време на преговорите.

Разследване на Южна Корея заключи, че торпедо на северната й съседка е потопило кораба, но Северна Корея отрече да е замесена в инцидента.

По-рано Южна Корея и САЩ поставиха като условие за подновяване на преговорите Северна Корея да поеме отговорност за случая. Двете страни не са отговорили все още на изявеното желание на Пхенян за подновяване на разговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още