fallback

Япония отпуска допълнителни средства за Ирландия

Мерките отразяват опасенията на Токио, че европейските проблеми могат да се отразят на японската икономика, ако не бъдат разрешени скоро

13:40 | 07.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

През януари Япония е отпуснала допълнителни средства на Международния валутен фонд (МВФ) - част от усилията за спасяване на Ирландия - и за първи път за целта използва валутните си резерви, пише Wall Street Journal.

Отразявайки желанието на Токио да избегне негативните ефекти на европейската дългова криза, публикуваните в понеделник данни показват, че японският заем за МВФ, финансиран с валутните резерви на страната, е нараснал до 10,15 млрд. долара през януари от 8,5 млрд. долара месец по-рано.

Говорител на японското финансово министерство заяви, че допълнителните средства са предназначени за Ирландия.

Увеличаването на средствата за МВФ е второ за последните два месеца и представлява пореден жест на Токио в подкрепа на усилията за овладяване на европейската дългова криза.

През декември Япония отпусна на МВФ около 1 млрд. долара от валутните си резерви в опит да подкрепи Гърция, която също беше засегната от дълговата криза.

Освен заемите към МВФ, през януари японското правителство придоби 20% от първично издадените облигации за 5 млрд. евро на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), като за целта отново използва резервите си.

Предприетите мерки отразяват опасенията на Токио, че европейските проблеми, ако не бъдат разрешени в скоро време, могат да се отразят на японската икономика поради тесните й търговски и инвестиционни връзки със Стария континент.

В рамките на споразумение, подписано през 2009 г., когато Япония обеща на МВФ до 100 млрд. долара за овладяване на глобалните икономически проблеми, Токио е предоставило на организацията милиарди долари.

Последните данни разкриват, че валутните резерви на Япония в края на януари са намалели с 3,21 млрд. долара до 1,093 трлн. долара от предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още