IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Япония

Според рейтинговата агенция управляващата страната Демократическа партия няма последователна стратегия за справяне с растящите държавни дългове

10:48 | 27.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor's намали кредитния рейтинг на Япония

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's намали днес своята оценка за рисковия профил на японските държавни ценни книжа (ДЦК) заради трайно високия бюджетен дефицит на страната, предаде MarketWatch.

Кредитният рейтинг по дългосрочните японски държавни облигации намалява с една степен до „AA -“ от досегашните „АА“. По краткосрочните ДЦК оценката се запазва без промяна на „A-1 +“.

От Standard & Poor's очакват бюджетния дефицит на страната да остане висок през и следващите няколко години, което ще намали още и без това ограничената „фискална гъвкавост“ на правителството.

Перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Япония е стабилна с оглед на „големия търговски излишък на страната и гъвкавостта на паричната политика“.

Цената на златото в йени се повиши значително след съобщението до 111 475 йени за тройунция. Курсът на йената срещу долара се понижава рязко с близо 1% за деня до 82,89 йени за долар към 10:40 ч. българско време.

Според рейтинговата агенция държавният дълг на Япония, който е сред най-големите в света, ще стигне своя пик едва към средата на 20-те години на този век. Правителственият дълг на Япония е в размер на близо 200% от брутния вътрешен продукт на страната.

От Standard & Poor's допълват, че управляващата в Япония Демократическа партия няма последователна стратегия за преодоляването на негативните аспекти от динамиката на държавния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
RSG
преди 13 години
Bat Boiko she gi oprawi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още