IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка инжектира още 98 млрд. долара на пазара

Възстановяването от земетресението ще коства финансовото здраве на страната, коментират анализатори

11:04 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка инжектира още 98 млрд. долара на пазара

Японската централна банка инжектира допълнителни 8 трлн. йени (98 млрд. долара) в банковата система на страната, в опит да успокои инвеститорите след катастрофалното земетресение и цунами, съобщава BBC.

Финансовата инжекция беше осъществена на два транша – първият, в размер на 5 трлн. йени, рано сутринта, и вторият след новините за радиационно замърсяване около ядрената централа във Фукушима.

В понеделник централната банка извърши интервенция с 15 трлн. йени.

Борсовият индекс Nikkei затвори във вторник с понижение от 10,6%. По-рано през сесията, за кратко индексът изгуби 14% от стойността си. В понеделник Nikkei затвори със спад от 6%.

Правителството обяви, че спадът на фондовите пазари се дължи на извънредни временни фактори.

„Японското производство и икономическа мощ не са намалели“, заяви икономическият министър на страната Каору Йосано след среща на кабинета. „Мисля, че паниката на пазарите ще се успокои в близките дни“.

Инжекцията от 15 трлн. йени в понеделник представлява най-голямата финансова интервенция в историята на японската централна банка. Според анализатори Япония вероятно ще трябва да похарчи стотици милиарди долари за възстановяването на страната от катастрофалното бедствие.

Япония се опитва да овладее и потенциална ядрена катастрофа във Фукушима, на 250 км северно от Токио.

Япония ще бъде по-бедна заради тази катастрофа“, казва Питър Моричи, професор от университета в Мериленд. „Възстановяването от земетресението ще коства финансовото здраве на страната“.

Японската икономика едва прохожда след години на стагнация и рецесия. Миналия месец страната беше изместена от Китай от позицията на втора най-голяма икономика в света.

В опит да стимулира растежа, централната банка държи основните лихвени проценти близки до нулата. В понеделник банката реши да остави лихвените проценти на сегашните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още