fallback

„Опцията Чернобил“ може да е последното решение за Фукушима

Експертите са притеснени за охладителните басейни за изразходвано ядрено гориво, един от които съдържа плутоний

12:37 | 19.03.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

„Опцията Чернобил“ може да е последният изход за овладяване на ситуацията около поразените от земетресението и вълните цунами реактори в японската ядрена електроцентрала Фукушима 1, въпреки че погребването на реакторите в пясък и бетон може да се окаже половинчато решение, което ще обрече на радиоактивна карантина обширна територия от страната за десетилетия, пише Ройтерс.

Според японските власти все още е твърде ранно да се обсъждат дългосрочни мерки, тъй като приоритет за момента е охлаждането на 6-те реактора и прилежащите басейни за съхранение на ядреното гориво.

„Просто не е толкова лесно“, казва Мъри Дженкс, професор от университета в Сан Диего в Калифорния, коментирайки така наречената „опция Чернобил“, получила името си от авариралата през 1986 г. украинска ядрена централа, където след масивна експлозия и разтапяне на ядрото един от реакторите беше погребан в бетонен саркофаг.

„Реакторите са нещо като кафеварка. Ако ги оставиш включени, те извират всичката вода и се чупят“, казва той. „Като излеете бетон върху реактора, това няма да го направи по-малко опасен, но все пак е някаква защита“.

Според експертите състоянието на 6-те реактора в централата във Фукушима на 240 км на север от Токио вероятно ще бъде овладяно, но те се притесняват за охладителните басейни за изразходвано гориво, един от които съдържа плутоний.

Погребването на реакторите по модела в Чернобил ще е още по-трудно, тъй като те са 6.

Междувременно работници успяха днес отново да свържат към електрическата мрежа ядрени реактори на централата, съобщи ДПА. По-рано властите заявиха, че очакват електричеството в първи и втори реактор да бъде пуснато утре.

Компанията оператор на централата Tepco предупреди, че след възстановяването на електрозахранването ще мине време, докато охладителните системи заработят отново, тъй като трябва да се направят проверки на оборудването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още