IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Опцията Чернобил“ може да е последното решение за Фукушима

Експертите са притеснени за охладителните басейни за изразходвано ядрено гориво, един от които съдържа плутоний

12:37 | 19.03.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
„Опцията Чернобил“ може да е последното решение за Фукушима

„Опцията Чернобил“ може да е последният изход за овладяване на ситуацията около поразените от земетресението и вълните цунами реактори в японската ядрена електроцентрала Фукушима 1, въпреки че погребването на реакторите в пясък и бетон може да се окаже половинчато решение, което ще обрече на радиоактивна карантина обширна територия от страната за десетилетия, пише Ройтерс.


Според японските власти все още е твърде ранно да се обсъждат дългосрочни мерки, тъй като приоритет за момента е охлаждането на 6-те реактора и прилежащите басейни за съхранение на ядреното гориво.

„Просто не е толкова лесно“, казва Мъри Дженкс, професор от университета в Сан Диего в Калифорния, коментирайки така наречената „опция Чернобил“, получила името си от авариралата през 1986 г. украинска ядрена централа, където след масивна експлозия и разтапяне на ядрото един от реакторите беше погребан в бетонен саркофаг.

„Реакторите са нещо като кафеварка. Ако ги оставиш включени, те извират всичката вода и се чупят“, казва той. „Като излеете бетон върху реактора, това няма да го направи по-малко опасен, но все пак е някаква защита“.

Според експертите състоянието на 6-те реактора в централата във Фукушима на 240 км на север от Токио вероятно ще бъде овладяно, но те се притесняват за охладителните басейни за изразходвано гориво, един от които съдържа плутоний.

Погребването на реакторите по модела в Чернобил ще е още по-трудно, тъй като те са 6.

Междувременно работници успяха днес отново да свържат към електрическата мрежа ядрени реактори на централата, съобщи ДПА. По-рано властите заявиха, че очакват електричеството в първи и втори реактор да бъде пуснато утре.

Компанията оператор на централата Tepco предупреди, че след възстановяването на електрозахранването ще мине време, докато охладителните системи заработят отново, тъй като трябва да се направят проверки на оборудването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Не го "знам". Искрено се надявам, обаче, да е така. И паника не създавам. Нито за себе си, нито за някого другиго. А "цел" в тази насока-още по-малко. Успокой се. Обаче, тарикати за SMS-пиршество на чужд гръб вече се навъдиха и ми ръсят и на мейла писъмца, само да ги видиш...имам, обаче, опит с такива опити за злоупотреба и вече не кълва. А мога да помогна на япония не толкова с някакви SMS, които 90% ще бъдат отклонени, а, като им доставя няколко стотин MW от моите. Съвършено безопасни, при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
graki
преди 13 години
Япония няма да стане история дори да гръмнат и шестте реактора на Фукушима 1. Много добре го знаеш, знаеш също и че това няма да стане. Ако целта ти е да създаваш паника, замисли се не я ли създаваш единствено и само за себе си. Никъде по света хората не обичат паникьори, песимисти и мрънкачи. По-добре вземи и пусни десетина двайсет есемеса, за да дариш поне малко за бедстващите там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
netware5
преди 13 години
нямам време да чета лекции по ядрена и неутронна физика. Само ще ти кажа, че бъркаш остатъчното топлоотделяне на радиоактивните продукти на делене, натрупани в горивото, и от друга страна - верижната реакция на делене, съответно понятията критичност, критична маса, реактивност, неуправляема верижна реакция и ядрен взрив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Поясни, моля: Значи, тече неуправляема верижна реакция. Охлаждането е недостатъчно, горивото се стапя и, в резултат, става една обща компактна маса, много по-концентрирана и с възможно най-високо сближаване на атомите на делящия се материал. Неутрони не излитат, преди да преминат през възможно най-много атоми, междувременно, масата се насища с разни радионуклиди, които си имат индивидуални свойства, но, и те са гъсто-прегъсто смесени с основната маса. Между другото, реактивността не ще да е по-ниска от единица, т.к. в противен случай, реакцията сама би спряла. Да, ама не - тя продължава...Та, какво гарантира, че тази реактивност няма да расте, расте, расте, докато...БАУУУУ!!! - и Япония стане история ?Въпросът ми е съвършено без заяждане, наистина съм притеснен - щото, последствията, знаем, са ужасяващи. Механичните. Отделно, дето всичката електроника в хиляди км. наоколо просто ще излезе от строя.И така, имаш думата, netware5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
*** при тези реактори е, че те нямат ефективна реална защита при фатална авария. Например една шахта от порядъка на 500 м-1км където при прасност реакторите да могат да бъдат хвърлени е просто решение, за да се избегнат проблеми с радианционно замърсяване. вместо това така наречените "защити" са основани на наличието на ток!?!Един от проблемите в сегащния случай е, че поради заметресението реакторите са изключени от защитата, но тогава те разчитат на ток от дизел генератор, а не на собствено произведен. След това цунамито отнася външния генератор и реакторите остават без ток. Втория фейл е, че не успяват да намеря алтернативен ел. източник преди 1-вата експлозия. Е след експлозията вече всичко е случайност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
netware5
преди 13 години
Бъркаш нещата. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ КРИТИЧНА МАСА В СТОПИЛКАТА. Поради тази причина ядрен взрив е невъзможен. Единственият проблем при стопяване на горивото са изхвърлянията в атмосферата и евентуалното замърсяване на подпочвените води ако стопилката пробие последователно дъното на реактора, дъното на обвивката и бетонната основа, след което потъне в почвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Не знам, дали са се замисляли да...ВЗРИВЯТ топящото се гориво на дъното на реакторите /особено, на трети блок/ с цел раздробяване и снижаване отношението {(маса на горивото) / критична маса} . Мярката е съвършено крайна , "***" и нежелателна, но, някакси, ядрен взрив при наличие на тонове ядрено гориво и болно въображение, просто, трудно ще си представи. Какво остава пък, да го приеме, щом тези тонове ще се окажат разхвърляни на десетки и стотици километри, а пепелта от такъв апокалипсис може да обезлюди милиони кв.километри. Отделно, изключването поради физическо поражение на електрониката в радиус от хиляди км...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още