fallback

Китай вдигна квотите за износ на редкоземни минерали, но не съвсем

26 компании ще получат двойно повече доставки през второто полугодие, но лимитът за износ за цялата година е намален с около 7 на сто

18:22 | 15.07.11 г.

Китай, най-големият доставчик на редкоземни минерали в света, почти удвои експортните си квоти за някои фирми за второто полугодие в сравнение с миналата година, пише Bloomberg. За цялата 2011 година обаче лимитът за износ е по-малък в сравнение с 2010 г.

Решението на Пекин идва около две седмици след като Световната търговска организация (СТО) разкритикува Пекин за наложените лимити. Организацията тогава обяви квотите за незаконни и предупреди страната, че нарушава правилата на глобалната търговия.

Китай вдигна квотите за 26 компании до 15 738 метрични тона, докато миналата година по същото време износът беше определен на 7 976 метрични тона.

Анализатори обаче отбелязват, че ако се вземат предвид данните за годишните лимити, оказва се, че Китай е свил квотите с около 7 на сто. Това предизвика реакция и в Брюксел, като в изявление европейските власти отново призоваха страната да увеличи износа на редките минерали.

Китай добива около 90% от редкоземните материали, които се използват в различни индустрии от водещи компании. През 2009 г. обаче страната сви значително производството и износа, което принуди бизнесът да потърси други източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още