IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО обяви ограниченията за износ на суровини от Китай за незаконни

Износните квоти за боксит и магнезий са несъвместими с търговското законодателство и правилата на СТО, се посочва в решение на нейната правна комисия

18:41 | 05.07.11 г.
СТО обяви ограниченията за износ на суровини от Китай за незаконни

Съдии на Световната търговска организация (СТО) постановиха днес, че Китай нарушава търговското законодателство, като ограничава износа на определени суровини за индустриалното производство, съобщи Ройтерс.

Това е победа за САЩ, Европейския съюз и Мексико, отбелязва агенцията.

„Комисията намира, че китайските износни мита са несъвместими с ангажиментите, с които Китай се съгласи в протокола си за присъединяване“, се посочва в съобщение на СТО, визирайки правната си комисия.

„Комисията намира също, че износните квоти, въведени от Китай върху някои суровини, са несъвместими с правилата на СТО“, се посочва още в документа.

САЩ, ЕС и Мексико докладваха Китай пред СТО през 2009 г., обявявайки, че ограниченията върху износа на минерали като боксит и магнезий дискриминират чуждестранните производители и дават нечестно предимство на местните производители, които ги използват в своите продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още