IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай нареди на банките си да удължат падежа на заемите за местните власти

Правителствени съветници смятат, че мярката ще даде на Пекин време да намери по-трайно решение на дълговия проблем, който застрашава икономиката

18:49 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай нареди на банките си да удължат падежа на заемите за местните власти

Китай е инструктирал своите банки да предприемат подновяване на кредитите за местните власти, като по този начин забавят изплащането им, което засенчва икономическите перспективи пред страната.

Стимулиращите мерки на Китай в отговор на глобалната финансова криза натовариха провинциите и градовете с 10,7 трилиона юана (1,7 трилиона доалра) дългове - около една четвърт от БВП на страната, като над половината от тези заеми падежират през следващите три години.

Тъй като главницата по много от заемите не е възстановима, банките започнаха удължаване на падежите за местната власт, за да се избегне вълна на неизпълнение на задълженията, са заявили за Financial Times банкери и анализатори, запознати с въпроса. В някои случаи падежите ще бъдат удължени с до четири години, е споделил източник.

Докато някои анализатори предупреждават, че въпреки удължените матуритети много кредити така или иначе ще бъдат просрочени, като това само отлага проблемите, то правителствени съветници смятат, че мярката ще даде на Пекин време да намери по-трайно решение на дълговия проблем.

"Подходящо удължаване на падежа е в интерес на банките", посочва Фан Дзиенпин, главен икономист на Държавния информационен център - аналитично звено в рамките на влиятелната Агенция за планиране.

"В дългосрочна перспектива инвестиционните проекти, започнати по време на финансовата криза няма да имат проблем с генерирането на възвръщаемост", каза г-н Фан. "Просто много от тях още не са завършени. Те биха били поставени под голям натиск, ако трябваше дълговете да бъдат покрити веднага."

Китайската банкова регулаторна комисия отказва коментар. Тя настояваше до средата на миналата година, че местните власти трябва да изплатят заемите си напълно и навреме, но напоследък проявява склонност за по-голяма гъвкавост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още