IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика е нараснала с 4,9% през първото тримесечие

Ръстът на БВП надхвърли очакванията и показва, че най-голямата износителка на енергийни суровини в света устоява на проблемите в Европа

17:24 | 15.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Руската федерация Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Руската федерация Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на годината руската икономика е нараснала с най-бързия си темп от периода юли-септември 2011 г. - знак, че най-голямата износителка на енергийни суровини в света е по-устойчива на проблемите в Европа, отколкото икономистите предполагаха, съобщава Bloomberg.

Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 4,9% спрямо същия период на миналата година и с 4,8% спрямо четвъртото тримесечие, обяви федералният статистически институт в Москва.

Усреднената прогноза на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, беше за ръст от 4,1%. Руското министерство на икономиката прогнозираше ръст от 4%.

„Представянето на икономиката през зимните месеци беше впечатляващо в много отношения“, казва Владимир Миклашевски, икономист на Danske Markets в Хелзинки. „Традиционният двигател на руската икономика – частното потребление – остана силно дори през март.“

Президентът на Руската Федерация Владимир Путин разчита на вътрешното потребление, за да балансира свиващия се износ за основните търговски партньори на страната - Европейския съюз (ЕС) и Китай.

Путин, който на 7 май отново пое администрацията в Кремъл, обяви, че през следващото десетилетие растежът на руската икономика трябва да остане по-висок от глобалния.

По думите му, ако руската икономика нараства с 6% годишно, страната ще се превърне в петата по-големина световна икономика до 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
Е той Путин е от КГБ не е милиционер! При положение че нямаш собствени енергийни ресурси, и при положение че тяхната цена на международния пазар е висока, то става нормално това да изяде растежа на страните без ресурси и да го пренесе в тези с ресурси. Вторите трябва просто да задържат цените на енергийните носители на вътрешния си пазар по - ниска и това автоматично ще им генерира растежа.... Официалните данни за Европа са 0% и затова ли са виновни пожарникарите и милиционерите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
До DaklДо кривата круша, уважаеми, до там ни водят милиционерите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
Къде сме ние и къде ни води Б.Б.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още