IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската икономика се забавя поради по-слабото търсене в Европа

Вълната от Европа залива Азия и кара много политици и централни банкери да се чувстват безпомощни, коментира икономист

12:10 | 26.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сеул.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сеул. Снимка: Ройтерс

Южнокорейската икономика нарасна с най-бавния си темп за последните 3 години поради по-слабото търсене на азиатски стоки в Европа, съобщава Bloomberg.

През второто тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 2,4% на годишна база, се посочва в изявление на централната банка в Сеул.

Данните могат да бъдат съпоставени с очакваните 2,5% от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Растежът спрямо предходното тримесечие достигна 0,4%.

Представители на централните банки в Япония и Тайланд дадоха сигнал, че са готови да облекчат монетарната си политика допълнително, ако това се окаже необходимо. Основните опасения са свързани с нарастването на цената на кредитирането за Испания и все по голямата вероятност, че Гърция ще бъде изгонена от еврозоната.

HSBC Holdings прогнозира, че през настоящото тримесечие Южна Корея ще понижи лихвените си проценти допълнително, след като управителят на централната банка в Сеул Ким Чон Со заяви, че четвъртата по големина азиатска икономика губи инерция по-бързо от очакваното. 

„Вълната от Европа залива Азия и кара много политици и централни банкери да се чувстват безпомощни“, казва Ли Сан Джае, главен икономист на Hyundai Securities в Сеул. „Най-лошото все още не е отминало".

Азиатските индекси се повишиха, след като спадът на продажбите на нови жилища в САЩ предизвика спекулации, че Федералният резерв (Фед) ще предприеме нови действия в подкрепа на растежа. MSCI Asia Pacific Index в Токио нарасна с 0,8%, южнокорейският Kospi Index се повиши с 0,9%, а Nikkei 225 Stock Average в Токио спечели 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Вълната от Европа залива Азия." Сега чакаме голямото цунами. Още не е съвсем ясно точно от къде ще тръгне - от Европа ли, от Америка ли, ама ще е много голямо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още