IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижава таксите за търговия с акции

Витае усещането, че фондовият пазар в Китай е капан, който не възнаграждава инвеститорите, коментира анализатор

09:49 | 03.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай понижава таксите за търговия с акции

В опит да овладеят свиването на фондовия си пазар, достигнало 14% спрямо рекордните за годината нива от 2 март, китайските регулатори понижиха с 20% таксата за транзакции при търговията с акции, съобщава Bloomberg.

Мярката ще влезе в сила от 1 септември и ще спести на инвеститорите 600 млн. юана (94 млн. долара) през последните 4 месеца на годината, обяви Китайската комисия за надзор на търговията с ценни книжа.

Таксите ще бъдат понижени с 26% и при търговията с фючърси в Шанхай, Джънджоу и Далиан, съобщават още китайските регулатори. Като резултат разходите за търговия на пазара с фючърси в Китай може да се понижат с 1 млрд. юана.

Китайската информационна агенция Синхуа съобщава, че китайското правителство обмисля  и понижаване на държавната такса при прехвърляне на ценни книжа.

Понижението следва направеното на 31 юли изявление на Централното бюро на Комунистическата партия в Пекин, в което се обещават гаранции за стабилен икономически растеж.

„Правителството иска да демонстрира политическа воля“, казва Анди Сие, бивш главен икономист за Азия на Morgan Stanley. „Има криза в доверието на фондовите пазари. Витае усещането, че фондовият пазар е капан, който не възнаграждава инвеститорите“.

През юли китайският Shanghai Composite Index се понижи с 5,5% (най-слабото представяне в Азия) поради опасения, че задълбочаващата се дългова криза в еврозоната влияе негативно на китайския износ.

През второто тримесечие на годината икономиката на страната нарасна с 7,6% на годишна база – най-слабият ръст от 2009 г. През юни печалбите на китайските индустриални компании се свиха с 1,7% и приключиха 3-ти пореден месец със загуби.

Със спад от 52% през последните 5 години Shanghai Composite е най-слабо представящият се глобален индекс сред 10-те основни индекса, наблюдавани от Bloomberg. Вера Shanghai Composite изгуби 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още