fallback

Китай предложи предпазлива подкрепа на Европа

Европейската дългова криза продължава да ескалира, като лично аз също съм разтревожен, заяви премиерът Дзябао, след като прие канцлера Меркел

21:53 | 30.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки добрия тон на срещата, Ангела Меркел едва ли чу точно това, което искаше, от Уън Дзябао. Снимка: Ройтерс

Китай обеща да продължи да купува европейски ДЦК, за да помогне на еврозоната да разреши дълговата си криза, заяви китайският премиер Уън Дзябао след срещата си в Пекин с германския канцлер Ангела Меркел, подчертавайки нарастващто значение на Европа за местната икономика.

Китайският премиер обаче се въздържа от конкретни ангажименти и отбеляза, че покупките от страна на Китай ще изискват „цялостна оценка на риска”, което значи, че съществената финансова подкрепа все още не е сигурна, пише Wall Street Jornal.

Премиерът Уън изрази загриженост за дълговите проблеми в Европа на съвместна пресконференция с немския канцлер. Ангела Меркел е на второ посещение в Китай през тази година, с цел да смекчи безпокойството на Пекин относно европейската дългова криза и да подкрепи икономическите връзки между двете държави.

”Европейската дългова криза продължава да ескалира напоследък, което буди сериозна тревога в международната общност. Честно казано, аз също съм разтревожен”, е заявил Уън Дзябао.

Той посочи несигурността дали Гърция ще остане в еврозоната и дали Италия и Испания ще предприемат „всеобхватни спасителни мерки”, включително бюджетни съкращения.

Ключът за разрешаването на кризата според китайския премир е „поддържането на баланс” между фискални рестрикции и икономически стимули.

Двете страни демонстрираха помирителен тон в момент, когато връзките между Китай и Европа са поставени на изпитание от търговски спорове, китайската валутна политика и други въпроси.

Китайският премиер е казал, че разговорите му с Меркел са го направили по-уверен в способността на Европа да разреши кризата. Той е изтъкнал, че усилването на търговските връзки с Европа може както да помогне за разрешаването на дълговата криза на Стария континент, така и да подпомогне китайската икономика.

Дзябао е добавил още, че Пекин ще засили разговорите си с ЕЦБ, ЕС и МВФ, за да помогне на Европа да се справи с кризата.

Европейски представители изразиха надежда, че Китай ще вложи значителни суми от гигантския си валутен резерв, възлизащ на 3,2 трлн. долара, във временния спасителен фонд за еврозоната. Китай е редовен купувач на облигациите на фонда, както и на ДЦК на държави от валутния съюз, но точните суми остават неразкрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още