fallback

Японски министри на различно мнение за намаляване на данъка върху печалбите

Шефът на централната банка Харухико Курода очаква финансовите пазари да отразят подобрението на японската икономика

14:38 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическият и финансовият министър от управляващата Либерално-демократическа партия на Япония изказаха различни мнения относно предизборните обещания на партията за данъчни облекчения за бизнеса. В изказване пред местните медии икономическият министър Акира Амари каза, че в дългосрочен план Япония трябва да намали ставката на данъка върху печалбите до нива, близки до тези на другите водещи световни икономики.

Ставката на корпоративния данък за местните фирми в Япония е 35,64%, пояснява сайтът Market Watch. Процентът включва и държавните и общинските такси. За сравнение в Германия данъкът е 30%, в Китай – 25%, а в Сингапур – 17%.

Финансовият министър Таро Асо обаче не е съгласен с колегата си. „Компаниите биха приели с охота евентуално намаление на данъка за инвестициите отколкото ставката на корпоративния данък“, сподели той. Според него намаляването на ставката няма да се отрази положително на икономическия растеж, тъй като в момента 70% от японските фирми са освободени от задължението да го плащат заради слабите им резултати.

Днес гуверньорът на Централната банка на Япония Харухико Курода подчерта пред Ройтерс, че с течение на времето финансовите пазари ще се стабилизират и ще отразят подобрението на японската икономика.

Курода предупреди, че все пак развитието на икономиката остава несигурно и затова централната банка ще следи внимателно движението на пазарите. Той очаква ситуацията да се подобри едва след като страните отвъд океана постигнат умерен растеж. Банкерът предвижда променливо вътрешното търсене в резултат на паричната политика и различните мерки за стимулиране.

Припомняме, че централната банка на Япония прие цел за инфлацията от 2%, а от началото на следващата година тя ще започне да изкупува активи на стойност около 13 трлн. йени (145 млрд. долара) всеки месец.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още