IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обяви нови стимули за икономиката

По-голямата част от пакета на стойност повече от сто милиарда долара ще отиде за възстановяването от земетресението и цунамито от 2011 г.

10:00 | 11.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе представи стимулиращ пакет на стойност 10,3 трлн. йени (116 млрд. долара), който се очаква да допринесе за 2% ръст на икономиката и за създаването на 600 хил. нови работни места, съобщи FT.

“Правим смела промяна към икономическа политика, която ще създаде богатство чрез икономически растеж”, коментира Абе по време на представянето на новата програма.

Пакетът обаче допълнително ще влоши фискалното здраве на Япония. Държавният дълг на страната вече достига 220% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Въпреки това се засилва натискът върху новоизбранията премиер Абе да вдигне на крака японската икономика преди изборите за горната камара на парламента.

Стимулите, които кабинетът на Абе е одобрил, ще се фокусират върху мерки за възстановяване на региона от страната, който беше засегнат тежко от катастрофалното земетресение през март 2011 г. и последвалото цунами. Предвижда се също така да се засилят мерките за предотвратяване на бедствия от подобен мащаб и за съживяване на регионалните икономики.

Новият план предвижда още мерки за подобряване на конкурентоспособността на японската икономика и стимулиране на иновациите, както и мерки за подобряване на социалната сигурност, образованието и здравеопазването. Правителството ще допринесе и с още близо 3 млрд. йени към националната пенсионна схема.

Абе коментира, че планът му за съживяване на икономиката на Япония ще се основава на "смела парична политика, гъвкава фискална политика и стратегия на растеж, насочена към стимулиране на частните инвестиции”.

Японското правителство продължава и борбата с поскъпването на йената на валутните пазари. В програмата е записано, че правителството трябва да използва валутните резерви на страната, за да купува редовно облигации на постоянния спасителен фонд на еврозоната и да подкрепи финансирането на презокеанските сливания и придобивания от японски компании.

Анализатори приветстваха новият стимулиращ пакет, но изразиха съмнения дали ефектът му върху икономиката на Япония ще оправдае очакванията на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Но, колкото повече се печатат хартийки, толкова по-малко струват. И така - докъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
Все повече страните който спазват финансова дисциплина изглеждат като *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още