IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски министри на различно мнение за намаляване на данъка върху печалбите

Шефът на централната банка Харухико Курода очаква финансовите пазари да отразят подобрението на японската икономика

14:38 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японски министри на различно мнение за намаляване на данъка върху печалбите

Икономическият и финансовият министър от управляващата Либерално-демократическа партия на Япония изказаха различни мнения относно предизборните обещания на партията за данъчни облекчения за бизнеса.

В изказване пред местните медии икономическият министър Акира Амари каза, че в дългосрочен план Япония трябва да намали ставката на данъка върху печалбите до нива, близки до тези на другите водещи световни икономики.

Ставката на корпоративния данък за местните фирми в Япония е 35,64%, пояснява сайтът Market Watch. Процентът включва и държавните и общинските такси. За сравнение в Германия данъкът е 30%, в Китай – 25%, а в Сингапур – 17%.

Финансовият министър Таро Асо обаче не е съгласен с колегата си. „Компаниите биха приели с охота евентуално намаление на данъка за инвестициите отколкото ставката на корпоративния данък“, сподели той. Според него намаляването на ставката няма да се отрази положително на икономическия растеж, тъй като в момента 70% от японските фирми са освободени от задължението да го плащат заради слабите им резултати.

Днес гуверньорът на Централната банка на Япония Харухико Курода подчерта пред Ройтерс, че с течение на времето финансовите пазари ще се стабилизират и ще отразят подобрението на японската икономика.

Курода предупреди, че все пак развитието на икономиката остава несигурно и затова централната банка ще следи внимателно движението на пазарите. Той очаква ситуацията да се подобри едва след като страните отвъд океана постигнат умерен растеж. Банкерът предвижда променливо вътрешното търсене в резултат на паричната политика и различните мерки за стимулиране.

Припомняме, че централната банка на Япония прие цел за инфлацията от 2%, а от началото на следващата година тя ще започне да изкупува активи на стойност около 13 трлн. йени (145 млрд. долара) всеки месец.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още