IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Китай тази година ще бъде 7%, заяви Лоу Дзиуей

Очакванията на финансовия министър на страната са с половин процентен пункт под досегашната официална цел на Пекин

10:43 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Китай тази година ще бъде 7%, заяви Лоу Дзиуей

Китайският финансов министър Лоу Дзиуей е заявил вчера, че страната му няма да претърпи твърди икономическо приземяване и че по-бавният растеж е неизменен спътник на преструктурирането на икономиката, предава местната агенция Синхуа.

Той посочва, че очакваният ръст на БВП през тази година е 7% (при досегашна официална цел от 7,5% - бел. ред.) През първото тримесечие растежът бе 7,7%, като за полугодието ще е малко под тази стойност.

„Въпреки забавянето на растежа структурните реформи се отплащат“, изтъква Лоу.  Според него качеството на икономическия растеж се е подобрило и страната има увереността, че ще се справи с предизвикателствата и ще постигне устойчив растеж.

„Приносът на потреблението към БВП се е увеличило, както и делът на услугите. Излишъкът по текущата сметка е намалял (показател за спадналото значение на износа – бел. ред.), заетостта е добра, а инфлацията не е висока“, коментира Лоу.

По отношение на евентуалното изтегляне на монетарните стимули от Федералния резерв министърът каза, че след 40 месеца на възстановяване на американската икономика Пекин разбира и подкрепя такива действия.

Китай не е либерализирал напълно своята капиталова сметка, така че въздействието на такава политика от страна на САЩ върху страната би било незначително, отбеляза финансовият министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още