IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на данъка върху продажбите в Япония ще засегне ръста, но е необходимо

То ще повиши увереността в способността и готовността на правителството да се справи с фискалния проблем, посочват от МВФ

17:44 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вдигането на данъка върху продажбите в Япония ще засегне ръста, но е необходимо

Предстоящото увеличение на данъка върху потреблението в Япония ще засегне растежа, но това е необходимо, за да се вдигне доверието на инвеститорите в способността на страната да се справи с колосалния си дълг, смята Джери Шиф, ръководител на мисията за страната в Международния валутен фонд.

Япония предвижда да повиши данъка върху продажбите идния април до 8 на сто от 5 на сто сега, и до 10 на сто през октомври 2015 г., в ход, който ще помогне на икономиката да намали фискалния дълг от над 200 на сто от БВП.

Критиците на данъка твърдят, че мярката може да възпрепятства зараждащото се икономическо възстановяване, като неотдавнашни репортажи в медиите предполагат, че министър-председателят Шиндзо Абе обмисля отлагане на повишението.

"Увеличаването на данъка ще забави японския растеж с 0,3 до 0,4 процентни пункта", каза Шиф. "Трябва обаче да се имат предвид големите ползи, които това ще генерира чрез усилване на увереността в способността и готовността на правителството да се справи с фискалния проблем", посочва той. "Не мислим, че данъкът ще изкара възстановяването от релсите си."

Премиерът Шиндзо Абе, избран на власт в края на миналата година, предприе радикален план за стимулиране на икономиката чрез агресивни парични и фискални стимули, както и структурни реформи, известен като "Абеномикс", който до този момент е успешен в генерирането на позитивни настроения, невиждани в страната в продължение на десетилетия.

Според Шиф доверието е от ключово значение за гарантиране на увеличение на заплатите и инвестициите, които той описва като "следващия етап на възстановяване", която пазарите трябва да видят.

"Видяхме бърз растеж, движен главно от стимулите и до известна степен от потреблението, но искаме да видим фирмите да повишават заплатите и да инвестират повече. За да направят това те трябва да са убедени, че възстановяването е устойчиво", каза той.

Шиф изрази предпазливост относно вероятността централната банка на Япония да постигне своята инфлационна цел от 2% в рамките на две години и заяви че 3-4-годишен срок е по-реалистичен.

"Пазарите започнаха да реагират на инфлационните очаквания, като инфлацията още е далеч от 2 на сто, но със сигурност се движи в правилната посока", каза Шиф.

Инфлацията показа някои признаци на ускоряване, като основната инфлация се покачи до 0,4 на сто през юни - най-високото ниво от края на 2008 година.

Правителството на Япония, прогнозира икономически ръст от 2,8% през фискалната година 2013/2014, но предупреди, че растежът ще се забави до 1 на сто през 2014/2015, тъй като данъкът върху продажбите се отразява на потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още