IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовият пазар в Япония реагира слабо на победата на Абе

Спечелването на мнозинство в горната камара на парламента изглежда вече е било калкулирано в цените на акциите и стратегиите на трейдърите

11:45 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шиндзо Абе по време на изявлението му пред медиите след оповестяването на предварителните резултати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе по време на изявлението му пред медиите след оповестяването на предварителните резултати. Снимка: Ройтерс

Основните японски борсови индекси отчитат слаби промени в днешната сесия, след като премиерът Шиндзо Абе получи вот на доверие за икономическата си политика, известна и като „Абеномика“, съобщи BBC.

Оправдавайки масовите прогнози, оглавяваната от Абе Либерално-демократическа партия печели мнозинство в горната камара на парламента на изборите в неделя, сочат предварителните резултати.

След като в ранната търговия напредна с 1,2%, основният индекс Nikkei 225 сви печалбата си до 0,5%. Анализаторите отдават настоящото развитие на фондовия пазар на вероятността победата на управляващата партия вече да е била калкулирана в цената на акциите и в стратегиите на търговия.

Откакто пое премиерския пост в края на миналата година, Абе осъществява политики, насочени към преодоляване на дефлацията в Япония и към ускоряване на растежа.

„Спечелихме подкрепата на обществото за решителна и стабилна политика, така че да сме в състояние да преследваме икономическите си цели, и ще гарантираме, че ще оправдаем очакванията“, каза Абе пред японската обществена телевизия NHK, след като медията обяви, че либералдемократите и коалиционният им партньор са извоювали необходимото мнозинство.

Анализатори отбелязват, че Абе вече може да започне да прилага болезнените икономически реформи, отнасящи се към „третата стрела“ от планираните политики, като първите две са свръхразхлабена монетарна политика и правителствените разходи.

„Това увеличава очакванията, че законите ще бъдат гласувани по-леко и той ще може да се съсредоточи върху съживяването на икономиката“, смята Такуя Такахаши от Daiwa Securities.

Такахаши добави, че чуждестранните инвеститори са реагирали положително на перспективата за първо стабилно японско правителство от 2006 г. насам. „Вероятността, че няма да има общи избори през следващите 3 години, е голяма“, посочи той. „Това, което търсят инвеститорите, е стабилно управление, като те наблюдават и как Абе ще се справи с дефлацията“, обясни анализаторът.

През последните години Япония преживя сериозни политически трусове заради безизходната ситуация в парламента, където опозицията контролираше горната камара.

До момента политиките на Абе се приемат добре от инвеститорите, като от началото на годината Nikkei 225 е нараснал с около 40%. Йената пък поевтиня с 15%, което прави износа по-печеливш.

Според анализатори дали печалбите на Nikkei 225 ще продължат да се увеличават ще зависи от хода на осъществяваните структурни реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още